KRISTIANSAND: «Vi ønsker at Kristiansand skal merke at de kristne står sammen og bryr seg om innbyggerne», sa Gossner, uten å nevne at han bare mente de kristne som står på den konservative teologiske linje han selv forfekter.

Dette reagerer styreleder i bymisjonen, Dag Nordbø, kraftig på:

— Det er ganske freidig å stille seg opp foran Domkirkens tårn og gi inntrykk av at dette prosjektet er felleskristelig, når det bare er de som er «rettroende» nok som får være med. Vi i Kirkens Bymisjon har ikke fått invitasjon eller hørt noe som helst, og vi er en meget stor aktør innen sosialt kristent arbeid i Kristiansand, sier Nordbø.

Han krever nå at Gossner oppklarer.

— Det har med ærlighet å gjøre, sier Nordbø, som mener det er en stor og flott oppgave å skape mulighet for alle til å leve verdige og gode liv.

  • Men den er så stor at den ikke må eller kan overskygges av teologisk uenighet. Slik jeg nå forstår det har «Sammen for byen» utarbeidet en teologisk plattform som utelukker bymisjonen, blant andre, fordi vi har et annet bibelsyn og mener annerledes om for eksempel ekteskap og homofili, sier han.

Domprosten

Også domprost Helge Schmidt er delvis holdt utenfor «Sammen for byen». Schmidt, som er gjengiftet og har et liberalt syn på homofili, opplevde seg uønsket som deltaker på et frokostarrangement for to uker siden.

«Sammen for byen» har også gått direkte til sogneprestene i Kristiansand med invitasjoner - uten å involvere Schmidt som faktisk er sogneprestenes sjef og koordinator.

  • Det med frokosten var en misforståelse som vi har ordnet opp i. Hva andre mener om meg, ønsker jeg ikke å si noe om, utover at menighetsrådene nå får saken om «Sammen for byen». Dermed håndteres dette greit i Den norske kirke, sier Schmidt.

Nordbø lurer på hva som er den egentlige agendaen med «Sammen for byen».

— Dette har en dårlig bismak. Jeg er sterkt for å stå sammen i kampen for å lindre nød, og vi samarbeider gjerne med «Sammen for byen». Men hvis agendaen er å stå sammen i kampen for et spesielt teologisk syn og ekskludere de som mener noe annet, mener jeg «Sammen for byen» er negativt for Kristiansand. Vi trenger ikke en slik maktbase til, sier Nordbø.

Ønsker ikke å kommentere

Jan Gossner ønsker ikke å kommentere kritikken. Han vil først se på trykk hva Nordbø sier, før han svarer.

Gossner proklamerte «Sammen for byen» i Fædrelandsvennen som et felleskristent tiltak som er vokst ut av de 25 menighetene som samarbeider om fellesmøtene. Gossner kalte det unikt i Norge at det stiftes en forening for å koordinere omsorgsarbeidet i menighetene.