FREDRIKSTAD/KRISTIANSAND: — Jeg er utrolig glad, og gleder meg til å ta fatt på jobben, sier Jacob på telefon fra Fredrikstad hvor Natur og ungdom denne helgen har avholdt landsmøte.

I går ble det klart at den engasjerte sørlendingen skal være med å lede den landsomspennende organisasjonen på nasjonalt nivå. Tidligere har hun vært leder av lokallaget i Vest-Agder, og det siste året har hun sittet i sentralstyret i miljøorganisasjonen.

Hun er først og fremst kjent som en utrettelig aktivist for å hindre utbyggingen av oljeindustri i Skagerrak. Da det ble klart at Hydro ønsket å bore etter olje i Farsundsbassenget, brettet Jacob opp ermene og mobiliserte en stor aksjon for å hindre at så skjedde. Arbeidet førte til at Miljøverndepartementet utsatte boringen og skal i stedet utbedre oljevernberedskapen. For dette arbeidet ble hun i fjor kåret til Norges fremste miljøhelt av Aftenposten.

Til tross for at hun har flyttet til Oslo, vil hun fortsatt kjempe for de lokale sakene.

— I tillegg til å føre kampen mot oljevirksomhet i Skagerrak videre, vil jeg jobbe for at det blir innført rushtidsavgift i Kristiansand. Jeg vil også kjempe for et bedre busstilbud, og håper at tilskuddet byen får gjennom rushtidsavgift kan brukes til å utbedre kollektivtilbudet, sier hun.

Hun ønsker også å øke folks bevissthet rundt klimautfordringen.

— Vi har ikke tid å miste, og må gjøre alt som står i vår makt for å redde klimaet. Jeg ønsker å få folk til å innse hva som er konsekvensen hvis vi ikke gjør noe, sier hun.

Leder av Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, har store forhåpninger til sørlendingen.

— Hun har gjort en kjempejobb i sentralstyret, er veldig faglig dyktig og har stor arbeidskapasitet. Samtidig er hun veldig engasjert i de sakene hun jobber med, og det gir god driv, sier Gjærum.