Hele 80 prosent av sukkertaren langs kysten av Skagerrak og 40 prosent langs kysten av Vestlandet er borte. Størst er tapet i indre deler av kysten.

Norske eksperter mener det haster med å sette i gang tiltak for å redde tareskogen. Den store skogdannende sukkertaren er i ferd med å fordrives av trådalger. Det kan være alvorlig for fisk og skalldyr som lever i tareskogene.

Forskere har avdekket tapet ved å undersøke 600 steder i Sør-Norge. Statens forurensningstilsyn (SFT) og Direktoratet for naturforvaltning (DN) står bak prosjektet, som har en rekke samarbeidspartnere.

De konkluderer med at menneskeskapte endringer er årsaken til at sukkertaren forsvinner. Klimaendring har gitt varmere sjøvann. Landbruket på Skagerrak-kysten og fiskeoppdrett på Vestlandet har gitt opphoping av næringssalter og partikler.

– Vi anbefaler strengere krav til reduksjoner i utslippene av nitrogen og fosfor fra ulike kilder, både avløp, oppdrettsanlegg, landbruk og industri. Vi anbefaler også strengere tiltak for å hindre direkte avrenning fra land via elver og bekker til sjøen, sier SFT-direktør Ellen Hambro og DN-direktør Janne Sollie.

De to etatene ber om at en faggruppe opprettes for å se på problemet. Gruppen bør ha forslag på bordet i løpet av året. (©NTB)