AGDER: Bøndenes aksjon pågår over hele landet tirsdag, en uke før de legger fram et nytt milliardkrav i vårens jordbrukssoppgjør. Totalt 2000 bønder deltar i aksjonen. De skal dele ut 65.000 eksemplarer av avisen Matnyttig, som har undertittelen Bøndenes finansavis.

I fjor fikk Bondelaget sterk kritikk etter å ha stjålet logoer og merkenavn til 55 norske aviser i en liknede publikasjon. Årets avis har likhetstrekk med Trygve Hegnars Finansavisen, og angriper på lederplass «Hegnars metode».

— Styrke norsk matproduksjon

I Markensgate i Kristiansand står medlemmer fra Vest-Agder Bondelag på en stand og deler ut avisen, gulrøtter, juice og melk til forbipasserende.

De har på seg grønne t-skjorter med skriften «Bonde» på forsiden, og «Kjærlighet til norsk mat» på baksiden.

— Vi vil styrke norsk matproduksjon, og gjøre politikerne bevisste på at vi må satse mer på dette, sier Audun Meland, nestleder i Vest-Agder Bondelag til fvn.no.

Bøndene har støtte blant hele 72 prosent av befolkningen i at det bør satses mer på norsk matproduksjon. Det viser en undersøkelse utført av Norstat i slutten av mars.

For lite mat

Det siste året har det ifølge bøndene blitt en ressurskrise i verden, med for lite mat og for lite jord til å dyrke maten.

— Det har blitt en ubalanse i markedet fordi befolkningsveksten har økt, mens matproduksjonen har gått ned. Vi har behov for mer mat, og må produsere alle plasser det er mulig, også i Norge. Vi må gi vårt bidrag til totalen, sier Gunnar Hangeland, leder i Bondelaget i Kristiansand.

Han opplever at bøndene sitter igjen med null etter jordbruksoppgjøret i fjor. Han begrunner det med at kostnadene på blant annet fôr og diesel har steget dramatisk.

Flere av de som gikk forbi Bondelagets stand i Markensgate tirsdag ettermiddag tok med seg en avis i forbifarten, eller stoppet for å slå av en prat.

— Det er hyggelig å stå her. Folk er greie å prate med, og de er stort sett positive, sier Hangeland.