LONDON/MOLDE: De sju kommunene er saksøkt av DnB NOR etter at de i høst stanset innbetalingen av sine forpliktelser overfor banken.

En sak som angår to av Terra-kommunene, Narvik og Haugesund, startet tirsdag formelt for Royal Courts of Justice i London.

Gjennomgang Narvik og Haugesund kommuner har saksøkt den internasjonale storbanken Depfa Bank i et forsøk på å få underkjent lovligheten av lånene.

Ordfører Petter Steen jr. i Haugesund, som er i London, sier til NTB at hele tirsdagen gikk med til en gjennomgang av saken for parter og dommere.

Selve rettsforhandlingene starter ikke før onsdag. Steen ønsker ikke å svare på spørsmål om det har vært fremstøt fra noen av partene i retning av et forlik og ønsker heller ikke å gi andre vurderinger av saken.

I tillegg til Haugesund og Narvik er advokatfirmaet Wikborg Rein en tredje, norsk part i denne saken. Wikborg Rein har mottatt regressvarsel fra Depfa Bank og kan risikere å bli sittende igjen med regningen på 400 millioner kroner dersom banken taper i retten. Wikborg Rein ga sin låneanbefaling til Depfa før pengene ble utbetalt.

Ikke parallelle Konserndirektør for kommunikasjon i DnB NOR, Trond Bentestuen, sier til NTB at banken naturligvis følger med i det som skjer i London, men at de to sakene på ingen måte er parallelle. Avgjørelsen i London behøver dermed ikke å bety at retten kommer fram til samme avgjørelse i Norge når saken kommer opp, trolig i november eller desember, mener Bentestuen.

– Vi har den situasjonen nå at kommunene siden i høst har stoppet å betjene sine forpliktelser overfor DnB NOR. Samtaler med kommunene har ikke ført fram. Dermed har vi ikke hatt noe valg. Vi kan ikke behandle norske kommuner på andre måter enn andre kunder i banken, sier Bentestuen.

Han ønsker ikke å forhåndsprosedere denne saken, men er nøye med å presisere at kommunene ikke har lån i DnB NOR, men såkalte rentebytteavtaler. Banken har heller ikke vært finansiell investeringsrådgiver for kommunene.

– Ut over dette ønsker jeg ikke å si noe mer om denne saken nå enn at vi er uenige i den konklusjonen kommunene har trukket, sier Bentestuen.