— Klottrup Berge og to kompiser skulle besøke det kristne ledsagerprogrammet i byen Jayyous. Da de var i byen, havnet de midt oppi demonstrasjoner der det kom til sammenstøt mellom israelere og palestinere. De israelske soldatene brukte gummikuler og tåregass mot demonstrantene, opplyser kontorsjefen ved Vest-Agder SU, Margrete Slettebø, til fvn.no.

Klottrup Berge, som sitter i sentralstyret i SU, var ikke med i demonstrasjonen, men ble sammen med de andre utlendingene arrestert på vei ut av byen.

— Han var på feil sted til feil tid. Han tror at anklagen handler om brudd på et portforbud, sier Slettebø.

Brutalt

Slettebø har hatt telefonkontakt med Klottrup Berge i kveld.

— Han er arrestert sammen med to kanadiere, en tysker og en amerikaner. De kjørte bil på vei ut av det urolige området da de ble stoppet av israelske soldater og dratt ganske brutalt ut av bilen, sier Slettebø.

Klottrup Berge sitter nå i avhør på politistasjonen i Ariel.

Røff språkbruk

Berge ble arrestert klokken 15.30 norsk tid. Ifølge Slettebø synes han at situasjonen er svært ukomfortabel.

— Han tar situasjonen alvorlig. Situasjonen er spent, og språkbruken til soldatene er ganske røff. Han føler seg ukomfortabel, og har ikke fått vite hva anklagen går ut på, sier Slettebø.

Kristiansanderen skal nå ha fått tilgang til israelsk advokat, og er i kontakt med ambassaden i Tel Aviv. Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kristin Melsom, bekrefter at Berge har vært i kontakt med UDs representasjonskontor i al-Ram på Vestbredden.

– Da vi sist hadde kontakt med ham opplyste han at israelske soldater førte ham til en flyplass. Men dette er ikke noe vi har fått bekreftet fra israelsk hold, sier Melsom.

Slettebø kommer til å holde kontakt med kristiansanderen utover kvelden.

— Han har sagt at jeg skal fortsette å ringe. Han synes det er betryggende at noen er interessert i hvordan han har det, sier Slettebø.

Tom for batteri

Mobilen til Klottrup Berge gikk tom for strøm like rundt klokken åtte i kveld, og SU i Norge greier dermed ikke å holde kontakten med ham.

— Jeg snakket sist med ham i åtte-tiden. Han sa at situasjonen ikke er noe ålreit. Han har lite bevegelsesfrihet og blir tatt inn og ut av avhør. Han får ikke gå på do som han vil, forteller SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

Det var en bekymret Klottrup Berge hun da hadde på tråden.

— Han er en politisk aktiv fyr, og kommer ikke til å legge skjul på at han er Suer eller at han mener israelsk okkupasjon av Palestina må ta slutt. Han er redd for å få hard behandling på bakgrunn av sitt engasjement, sier Steiro Tronsmoen.

Tar situasjoen på alvor

SU har nå god kontakt med UD, som hadde kontakt med Klottrup Berge like før strømmen forsvant fra mobilen.

— De har tatt situasjonen veldig alvorlig. Vi forventer nå at Israels ambassade i Oslo bidrar for å få fortgang i å få ham fri, sier Steiro Tronsmoen.

Holder kontakt med UD

Moren til Lars Klottrup Larsen har ikke hørt noe fra sønnen.

— Vi har ikke vært i kontakt med ham, og vet ikke noe annet enn det dere skriver. Nå følger vi med på nettet og holder kontakten med UD. De prøver å finne ut hvor han er, sier moren Grete Klottrup Larsen til fvn.no.

Lars Klottrup Berge skal ikke være skadd.