Men sannsynligheten for at søknaden til Fylkesmannen i Vest-Agder blir innvilget, er liten.

— Det er en relativt liten mengde sau som er tatt, slik vi vurderer det. Faren for videre skader anser vi som veldig liten. Sauene skal være tatt hjem fra utmarksbeitet nå, så det skal en del til å få tillatelse. Hvis det hadde vært beitesesong hadde situasjonen vært en helt annen, sier Eivind Hellerslien, viltforvalter ved Fylkesmannen i Vest-Agder, til fvn.no.

Han kan likevel ikke slå fast om det blir avslag eller ikke på søknaden om skadefellingstillatelse fra GFO, fordi den ikke er behandlet ennå.

Fvn.no belønner det første bildet av bjørnen med 5000 kroner. Får du tatt et bilde så kan du sende det inn til nyheter@fvn.no. Husk å send med hvor og når bildet er tatt.

Seks sauer drept i Hægebostad Det var NRK Sørlandet som i dag meldte at GFO hadde søkt om skadefellingstillatelse. Tidligere har også Vest-Agder sauealslag søkt om skadefellingstillatelse, men disse fikk avslag fordi det på det tidspunktet kun var én sau som var drept av bjørn.

Sannsynligvis er det totalt seks sauer og lam som er drept av bjørn i Vest-Agder i sommer og høst:

  • 11. juni ble det funnet en død voksen sau i Hægebostad. Statens Naturoppsyn (SNO) konkluderte med at det var dokumentert at bjørn hadde drept den.

  • 21. september ble fire lam funnet drept i Hægebostad. SNO mente det var antatt at de ble drept av bjørn.

  • 10. oktober ble en voksen sau funnet død i Hægebostad, helt på grensen til Kvinesdal. Også i dette tilfellet mente SNO at sauen antakelig ble drept av bjørn.

I tillegg ble det i juni sett spor etter bjørn ved Brokke-Suleskard-veien i Valle i Aust-Agder, opplyser Jon Erling Skåtan i SNO.

Ingen vet om bjørnen er i Vest-Agder Likevel er det uklart om det fortsatt er bjørn i Vest-Agder.

— Det er det ingen som vet. Bjørnen er ikke merket med radiosender, så det er ingen som vet hvor den er nå. Men det man tror, er at bjørnen sannsynligvis er en ung hannbjørn som er på streif som vandrer. Bjørnene kan gå veldig langt, forklarer Hellerslien.

Han forteller at bjørner vanligvis går i vinterhi i november, men at dette avhenger litt av vær og tilgang på mat.

11 år siden sist bjørn Selv om det ikke skal være noen bjørnestamme i rovviltregion 1, som Vest-Agder er en del av, betyr det ikke at streifdyr ikke kan aksepteres innenfor regionens grenser.

Sist gang det var bjørn i Vest-Agder, var sannsynligvis i 1997. — Så det er nokså uvanlig, sier viltforvalteren.

- Hva tenker du om at bjørnen nå er tilbake?

— Det er noe vi må innfinne oss med og takle på best mulig måte. Men i henhold til rovviltpolitikken som føres i landet må vi forvente streifende bjørn til vår region også, svarer Eivind Hellerslien.