KRISTIANSAND: Bare hos urmaker Askeland forsvant det varer for nesten en million kroner. Skap og inngangsparti var fullstendig rasert.

— Vi har også tapt omsetning fordi vi har stengt denne og neste uke slik at vi kan få pusset opp lokalene igjen. Alt var ødelagt, sier butikksjef Halldora Tessdal ved urmaker Askeland til fvn.no.

Fra gullsmedforretningen Juvelen forsvant det varer for mellom en og halvannen million kroner, opplyser butikksjef Elin Iversen.

Dermed kan det være ett av tidenes største ran fra butikker på Sørlandet.

Politiet etterlyste fluktbilen like etter sjokkbrekket som skjedde natt til onsdag 21. mai i Kristiansand. Da ble gullsmedforretningen Juvelen og urmaker Askeland utsatt for et åpenbart nøye planlagt og profesjonelt gjennomført sjokkbrekk. To biler ble brukt til å knuse inngangsdørene til forretningene, og hele innbruddsraidet var over på i underkant av fire minutter.

Politiet har vært i kontakt med vitner som så deler av sjokkbrekkene. Gjennomføringen bar preg av mye planlegging og høyt presisjonsnivå. Gjerningspersonene skal ha brukt finlandshette under ranet.

De to bilene som ble brukt som rambukker, ble stående igjen i gaten, mens den tredje ble etterlyst.

Det var en BMW som var stjålet fra Egshaugen i Kristiansand. Denne ble funnet hensatt 5. juni ved Haukomvannet i Vegusdal i Birkenes kommune i Aust-Agder.

— Spor i og rundt bilen tyder på at tyvene har oppholdt seg på stedet en stund. Dessuten er det meldt om et hytteinnbrudd i nærheten som kanskje kan knyttes til dette oppholdet, sier etterforskningsleder Leif Ole Saanum ved Kristiansand politistasjon til fvn.no.

Han forteller at etterforskningen av sjokkbrekket pågår for fullt, og at funnet av bilen gav nye spor og ledetråder politiet jobber med. Kripos er varslet om saken, men det er Kristiansand politistasjon som står for etterforskningen.