FROLAND: — Det var ganske kaotisk da det skjedde. Vi stod på en kolle litt ovenfor der det brant som verst. Flammene slikket helt opp til toppen av trærne. Det var bare minutter om å gjøre før det kunne gått virkelig galt, sier Per Erik Møllen til fvn.no.

Han er leder for tropp 1 HV07, og ledet flere av mannskapene som ved 02-tiden natt til fredag nesten ble sperret inne av flammene på skogsveien som går til Saurdalsvatnet. Møllen forklarer at de omkring 25 slukkingsmannskapene måtte berges ut av området, fire om gangen, på firehjulinger, og at det hele gikk svært fort.

— Det som var kritisk er at det kun er én vei ut. Like nedenfor der vi stod holdt flammene på å gå over veien, sier han.

Til alt hell kom alle seg ut i tide. Like i forkant av evakueringen ble mannskapet smurt inn med brannbeskyttende gele for å hindre brannskader i huden.

— Himmelen var helt rød over oss. Flammene slo opp mot himmelen og ga gjenskinn i all røyken. Det var ingen skyer på himmelen, og månen kunne så vidt sees gjennom røykteppet, forteller Møllen.

Hele redningsoperasjonen ble gjennomført på rundt 20 minutter. Rune Kile var en av redningsmennene som hentet ut mannskapene på firehjuling.

— Vi tok med oss så mange som det var mulig å få til. Så kjørte vi i flere omganger, forteller han.

Til tross for at flammene brant helt inn til veien som hv-soldatene voktet, slo flammene utrolig nok ikke over til andre siden. Møllen mener det skyldes god brannforebygging.

— Det er blitt vannet langs veien i lang tid. Dermed klarte ikke flammene å smitte over til andre siden av veien, sier han.

Fredag ble det arbeidet intenst på den samme strekningen. Flere av brannmannskapene som nesten ble sperret inne i natt, jobber på den samme veien. Hv-troppen til Møllen har voktet veien i ett og et halvt døgn, omtrent blottet for søvn.

— Vi har vel hatt en liten time på ryggen, sier han.

Det ulmer ennå, og det er tett med røyk i området. Faren er hele tiden til stede for at flammene skal blusse opp og ta over til den andre siden av veien – og dermed bevege seg mot bebyggelsen i Ytre Lauvrak, et par kilometer unna.

Les mer om siste skanse her

RYDDER SKOGEN: Jarle Haugebo fra Grimstad sitter i denne driftsmaskinen og jobber fredag ettermiddag frivillig med å rydde bort trærne nærmest veien som går til Saurdalsvatnet. Håpet er at dette skal gjøre det vanskelig for brannen å krysse veien. MMS-foto: Jon Anders Møllen