MANDAL: — Det er jo bare helt fantastisk. Jeg har nesten ikke sovet i natt, humrer Arnfinn Henriksen.

Viktigste noensinne

I september i fjor kom de tilfeldig over runesteinen på hustomten deres. Steinen er karakterisert som et av de aller viktigste arkeologiske funnet på Sørlandet noensinne med sine med inskripsjoner fra om lag 400 år e.kr.

Får plakett og penger

Det er hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø som har besluttet at Vest-Agders kulturminnepris for 2010 tildeles Bjørg, Arnfinn og sønnen Henrik Henriksen. Prisen består av en plakett og 50.000 kroner.

- Kom inn på et godt spor

De får denne prisen fordi de gjorde alt riktig fra første stund - de oppdaget runeinnskriften mens de var i ferd med å rydde vekk steinen som lå på plenen, la steinen forsiktig til side og kontaktet fylkeskonservatoren. Derfor kom hele saken alt fra begynnelsen av inn på et godt spor.

Frivillig basis

I en pressemelding fra fylkeskommunen heter det at fra finnetidspunktet og frem til i dag har ekteparet vist en velvilje overfor runeforskere, arkeologer og andre interesserte som man skal lete lenge etter. De har stilt opp, sent og tidlig, og året rundt – alt på frivillig basis.

Stor internasjonal oppmerksom

— Nå står runesteinen innpakket i presenning, men det skal lages en hette med runeskriften utenpå, forteller Henriksen. Han sier at det stadig kommer folk for å se på, forleden dag en hel busslass med språkforskere!

Hogganviksteinen er fra omkring 400 e.Kr., og innskriften er den nest lengste i Norden fra denne perioden. Funnet har vakt stor internasjonal oppmerksomhet. – Det er bestemt at den skal stå her, noe vi synes er veldig flott, sier Henriksen.