SONGDALEN: Dermed fikk Thorkildsen naboenes etterlatenskaper rett i kjelleren. Kloakken fosset opp av kummen i kjelleren, etter at Songdalen kommune i går stoppet pumpene ved Høllen renseanlegg.

— Jeg var så fornøyd med at jeg hadde klart å holde vannet unna kjelleren under flommen. Men da jeg kom ned i kjelleren for å sjekke etter middag, fosset kloakken ut av kummen og mot meg. Da skjønte jeg at noe var galt, forteller Thorkildsen.

Strømmen av kloakk fikk han stoppet ved å legge litt isopor og en sementsekk oppå kummen. Likevel slet Thorkildsen med om lag ti centimeter kloakk på kjellergulvet i går, mens de fleste andre pustet ut over at vannet trakk seg tilbake.

Varslet naboene

Thorkildsen tilkalte raskt naboer og bekjente. Samtidig satte kommunen pumpene i gang igjen.

— I kjelleren pumpet ut det vi kunne med pumpe. Resten måtte vi ta ut manuelt ved hjelp av en snøskuffe, forteller Thorkildsen.

I løpet av seks timer var det meste av kloakken ute. Likevel gjensto mye arbeid i kjelleren. Arbeidet pågikk fra onsdag ettermiddag, helt til torsdags morgen, med kun noen timers søvn.

— Jeg ble nesten litt gretten da jeg møtte kloakkspruten i kjelleren. Der hadde jeg stått og jobbet hele dagen for å holde vannet vekke, så skjer dette, sier Thorkildsen oppgitt.

Skadeomfang

Takstmann Rolf Tag i Gjensidige Forsikring var å så på skadene i går.

— Det første vi må gjøre nå er å desinfisere kjelleren for å hindre bakterieutvikling og vekst i form av mugg. Så må fuktigheten tørkes opp. Skaden kommer fort på en 40- til 50.000 kroner.

Tag roser Thorkildsen for innsatsen, men advarer samtidig om at det er en risikosport å pumpe vann ut av kjellere når vannstanden på yttersiden blir mye høyere enn på innsiden av grunnmuren.

— Det kan føre til at huset flyter opp. Når grunnmuren er så sterk at vannet ikke kommer inn, vil det trenge under huset. Det kan da flyte opp, sier Tag til Fædrelandsvennen.

Tar ansvaret

Songdalen kommune påtar seg alt ansvar om de skulle være årsaken til uhellet.

— Vi så i ettertid at vi kunne latt pumpen på Nodeland gått. Hvis det er vår skyld, vil kommunen ordne opp i det, og ta de aktuelle kostnadene, sier Inger Johanne Larsen, avdelingsingeniør i Songdalen kommune.