LANGESUND: Tirsdag ble det meldt om oljefilm og tjæreklumper så langt sør som Mandal, over 20 mil fra det havarerte lasteskipet like utenfor Langesund. Men Kystverket vil ikke slå fast at denne oljen stammer fra Full City. Tirsdag ettermiddag meldes det kun om oljespredning fra Larviksfjorden i øst til Grimstad i sør på Kystverkets nettsider.

– Så langt har Kystverket kun konstatert konkrete funn av oljesøl fra Full City så langt sør som Grimstad. Vi kan ikke si med sikkerhet at oljefunnene i Mandal stammer fra havaristen, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Are Lilleheim i Kystverket til NTB.

Flere «falske alarmer» Lilleheim forteller at Kystverket ikke har noen spesifikke hypoteser om hvor oljen i Mandals-skjærgården eventuelt kan stamme fra.

– Men vi må huske på at dette er et farvann med svært mye båttrafikk, sier han.

Om noen dager vil det imidlertid være klart hvorvidt oljefunnene i Vest-Agder har sammenheng med forliset i Langesund. Det tas nemlig fortløpende prøver av nytt oljesøl, som analyseres hos forskningsorganisasjonen SINTEF.

– Prøveresultatene vil være klare om tidligst et par dager, opplyser forskningsleder Merete Øverli Moldestad i SINTEF til NTB.

Hun har vært med på å analysere oljesøl etter forlis tidligere, og vet at det kan dukke opp en del «falske alarmer» etter slike ulykker.

– Da vi tok prøver av oljesøl etter Server-forliset ved Fedje viste det seg i flere av tilfellene at funnene ikke stammet fra havaristen, forteller Moldestad.

Rydder i strandsonen Tirsdag meldte Kystverket om et lite oljeflak ute på selve sjøen i området rundt havaristen i Langesund.

– Det meste av olje har nå samlet seg opp i bukter og viker, og vi arbeider nå med å hindre dette i å bevege seg utover igjen, sier Geir Eikeland i Kystverket.

Flere fartøyer arbeidet tirsdag med å samle opp olje i farvannet rundt Langesund. Blant dem var fire mindre svenske skip som kan gå helt opp i fjæra i aktivitet, i tillegg til bukserbåten Olympic Poseidon, som suger opp olje med slange.

– Denne båten er meget effektiv, konstaterer en fornøyd Eikeland.

Det nederlandske selskapet Smit Salvage, som driver bergingsarbeidet av Full City på oppdrag fra rederiet, arbeidet tirsdag med å fjerne olje fra havaristen. Planen var å flytte den oppsamlede oljen over i en tankbåt tirsdag, men dette blir foreløpig utsatt til onsdag.

– Årsaken til det er at værforholdene ikke var ideelle i dag, opplyser kommunikasjonsmedarbeider Claudia van Andel i Smit Salvage til NTB.