KISANGANI: I god tid før rettssaken startet i går, troppet enken Bibishe Olenjike opp sammen med sjåførens seks barn og flere familiemedlemmer foran Afraco for å få plass under rettssaken. Der fikk de høre forsvarsadvokatens tordentale.

Advokat André Kibambe hevdet i retten at enken ikke hadde rett til noen erstatning, siden paret ikke var lovlig gift. De hadde bare inngått et tradisjonelt ekteskap, uten å registrere dette hos myndighetene.

Han hevdet også at det ikke kunne bevises at sjåføren faktisk var død, siden det var feil navn på obduksjonsrapporten og det ikke eksisterte noen dødsattest.

Reagerer kraftig

Mens forsvarsadvokaten holdt sin prosedyre, satt enken i salen og ammet det lille barnet hun har sammen med den drepte sjåføren.

Familien og tilhørerne reagerte spesielt sterkt på advokatens krav om å få fjernet bevisene i saken.

— Ville kastet stein

  • Om retten hadde vært utendørs, ville de kastet steiner på advokaten, sier den drepte sjåførens bror til Aftenposten.no.

Vi møter familien i deres bolig i en av forstedene til Kisangani. Det er ni familiemedlemmer samlet, dagen etter at rettssaken startet.

Familien er engasjert og opprørt over argumentene som ble brukt i rettssalen.

Bibishe Olenjike er pent kledd, og sier ikke noe med mindre hun blir spurt direkte.

Ansvar for seks barn

  • Det var tøft å være der. Jeg ble moralsk sjokkert over det advokaten sa, sier hun.

Enken forteller at hun ble lei seg når han ønsket henne fjernet fra rettssalen fordi de ikke var legalt gift.

Hun har ett barn med den drepte sjåføren. Men hun sitter også med forsørgeransvaret for de fem barna fra sjåførens forrige ekteskap.

- Barna ville ikke ha mat

  • Hvordan reagerte barna på å være i retten?

— De gråt og var lei seg. De var lei seg over alt som skjedde, og spesielt over advokatens tale, forteller Bibishe Olenjike til Aftenposten.no.

Familien forteller at barna var så triste og opprørte at de ikke orket å spise da de kom hjem fra rettssalen. Samtidig innrømmer de at det er vanlig å prosedere slik i Kongo.

Nå forbereder familien seg på å følge saken videre. Tirsdag skal retten settes på ny. Familien er klar på at de forventer at nordmennene dømmes.

— Om det var opp til oss, ville de blitt drept av steining første dag vi så dem, sier familien.

Aftenposten / Fædrelandsvennen