— I juleferien tok jeg en ordentlig og god runde der jeg spurte meg selv om jeg har energi og lyst til å fortsette, eller om jeg har bidradd nok. Og da kjente jeg at jeg ikke er helt ferdig med KrF. sier Eriksen til Fædrelandsvennen.

Etter å ha hatt permisjon fra politikken store deler av høsten for å pleie sin kreftsyke mor som døde i november, kunngjorde Dagrun Eriksen mandag at hun stiller til gjenvalg på partiets landsmøte 8.-10. mai.— Politikken har blitt ekstra spennende etter forrige valg, for nå er vi med å påvirke avgjørelsene som fattes. KrF har en nøkkelrolle i norsk politikk, og avgjørelsene våre ender ikke lenger bare i en eller annen resolusjon, sier hun.

Grand old lady

— Dessuten begynner jeg å bli «the grand old lady» i partiet, og med min kunnskap fra mindretallsregjeringer, flertallsregjeringer, å være i posisjon og å være i opposisjon, har jeg noen erfaringer å bidra med fram mot valget i 2017, sier hun.

Og det er høstens erfaringer med helsevesenet i Lindesnes som har gitt henne ekstra inspirasjon til å fortsette:— Nå har jeg selv fått oppleve den fantastiske verdien av «aktiv livshjelp» som vi fikk gjennom da Dagfinn Høybråten var helseminister, sier Eriksen. Selv mottok hun pleiepenger som partiet var med på å innføre i 2002, og hun er full av lovord over det sømløse samarbeidet mellom hjemmesykepleie, lindrende team og fastlege.

— At offentlig helsepersonell og privat familie i samspill får gi lindring i livets siste fase er av helt uvurderlig verdi, sier Eriksen.

— Det er ikke selvsagt at det skal være slik i fremtiden, og her står KrF for verdier jeg vil være med å kjempe videre for. Slike spørsmål vil også være viktige i diskusjonen om kommunereformen, der vi må vurdere de små kontra de store fellesskapsløsningene, fortsetter hun.

Klima og arbeid

- Men det er vel ikke bare helsepolitikken som gjør at du ønsker å fortsette?

— Nei, KrF har mange og store oppgaver foran seg. Her tenker jeg på klimapolitikken der vi kan spille en nøkkelrolle, og på arbeidet med å skape og å sikre arbeidsplasser. Vi vil være med å legge til rette for at folk kan investere i nye bedrifter, men det må kombineres med et sosialt hjerte og ansvar for å ta vare på de som har behov for det.

- Har du mest lyst på en plass i regjeringen, kanskje?

— Hvis politiske posisjoner hadde vært viktig for oss, hadde vi vært inne, og jeg tror vi kan påvirke mer i det samarbeidet vi har nå. Men 2015 blir veldig avgjørende for å vise at det virkelig ligger ideologi og endringer i samarbeidsavtalen. Selv om vi har snublet litt nå i høst, har vi et felles ansvar for å bidra til dette i årene som kommer.I de årene ønsker altså Dagrun Eriksen fortsatt å være med, selv om hun ble vraket fra stortingsvalgslisten for Vest-Agder i 2013. Hun har vært nestleder siden Valgerd Svarstad Haugland trakk seg i 2004, og blitt gjenvalgt annet hvert år siden 2005. Se videointervju fra 2012: