KRISTIANSAND: — Da veien åpnet gikk det ganske pent og pyntelig, men nå er inntrykket at folk kjører ganske fort, altså at farten er i ferd med å gå opp, sier UP-sjef, Jon Steven Hasseldal, til fvn.no.

Han understreker at de ikke kan dokumentere utviklingen, men at det er et inntrykk de sitter med.

— Vi hører jo rykter om at folk bruker E18 til fartsetapper, for å teste bil og utstyr. Vi liker det ikke, påpeker Hasseldal.

Kjøres fort mange steder

UP vil, som de også har gjort frem til nå, primært overvåke veien med sivile kjøretøyer. Men dersom trenden med stadig høyere fart fortsetter, kan det være at de må trappe opp kontrollaktiviteten på E18. — Det er veldig kostnadskrevende å drive vanlige stasjonære kontroller på denne veien, så vi kan ikke kontrollere i stort omfang. Men at vi kan kontrollere mer er helt klart. Veien er allikevel så sikker at vi må prioritere andre områder. Det kjøres fort på veldig mange andre veier, forteller Hasseldal.

Foreløpig er høyeste målingen gjort på den nye veien på 170 km/t.

— Men det var en snittmåling. Vedkommende kjørte betydelig fortere til tider og det er lagt inn en god sikkerhetsmargin. I tillegg var dette på et tidspunkt med mye trafikk, sier Hasseldal.

Strekningen innbyr til fart

Det er også flere andre bilister som har blitt målt til over 150 km/t. Også dette er snittmålinger.

— Noen tar en helt annen risiko enn andre bilister. Det er tydelig at denne nye strekningen innbyr til fart, mener Hasseldal, og peker på det han mener er et holdningsproblem blant norske bilister.

— Blir du tatt i en promillekontroll så er ikke det noe kult å fortelle på jobben. Det er sosialt uakseptabelt. Blir du tatt i fartskontroll på vei til jobb, så blir det nærmest fleipet med. Det kan nesten virke som det er kult å få fartsbot i enkelt miljøer, sier en oppgitt Hasseldal.

Tall fra Statens vegvesen støtter Hasseldal sitt syn(se tabell).

HOLDNINGER: Dette er tall fra Statens vegvesen, og de forteller at annehver nordmann kjører for fort.

— For unge sjåfører som ikke er like godt utviklet i hjernen, er det impulsen som styrer i større grad enn fornuften. Mens den voksne mann som kjører fort tenker at ulykker skjer ikke meg, det er ikke så farlig. Men det er farlig, konkluderer UP-sjefen.