OSLO: Et ukjent antall væpnede politifolk og sikkerhetsvakter kommer til å overvåke hver meter president Obama forflytter seg på norsk jord under Nobel-besøket i desember. Nå ber politiet folk bidra til å gjøre jobben deres enklest mulig. Spesielt gjelder det alle som oppholder seg i bygninger nær stedene presidenten skal besøke.

Hvis Obama skulle komme kjørende i kortesje forbi huset ditt, er dette politiets konkrete råd:

— Ikke tirr Obamas vakter.

— Sett lysene på. Hele døgnet.

— Trekk gardinene fra.

— Ikke stå inntil vinduene.

— Ikke ta bilde fra vinduet ditt.

— Ikke opptre mistenkelig.

— Ikke gå opp på taket.

Kan feiltolkes

– Oppstår det en situasjon idet presidenten ankommer, er det viktig at folk ikke unødvendig setter seg selv i en vanskelig situasjon, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt, ansvarlig for sikkerhetsopplegget under Obamas besøk. Han understreker at han ikke er ute etter å skremme noen.

– Men du bør for eksempel ikke rive opp et vindu og stikke ut en telelinse ved ankomst eller avreise, forklarer Fredriksen.

Et generelt råd til folk som skal oppholde seg i sentrum, er å ikke opptre mistenkelig eller på måter som kan mistolkes. De som ser noe de stusser på, blir oppfordret til å kontakte politiet.

Ikke knips

Oslo rådhus, Grand Hotel og Slottet er foreløpig stedene det er bekreftet at presidenten vil besøke. Trolig skal han også innom Nobels Fredssenter på Vestbanen og Nobelinstituttet i Henrik Ibsens gate.

Alle som sitter på en drømmeadresse med fri utsikt til verdens mektigste mann, bør ifølge politiet være tilbakeholdne med å nyte utsikten. De blir tvert imot bedt om ikke å stå for nær vinduene, å holde gardinene godt fratrukket og å ha lyset på i aktuelle rom døgnet rundt. Uansett hvor fristende og historisk motivet er, ønsker politiet altså ikke kameraer hverken i åpne eller lukkede vinduer.

–Vi vil heller ikke at folk går opp på takene i disse områdene, sier Fredriksen, som presiserer at det er snakk om oppfordringer til publikum, ikke et forbud. –Men folk vil sikkert skjønne at dette er krevende. Vi forventer ikke at vi skal klare å justere all adferd. Men vi håper at flest mulig lytter til rådene våre.

Hemmelig rute

Nøyaktig hvilke områder i Oslo sentrum som vil bli sperret av og i hvilken grad det blir vanskelig å ta seg frem i sentrum, kan ikke politiet si noe om nå.

–Vi vurderer trusselbildet løpende. Jo mer bekvemme vi er, dess færre tiltak må settes inn, sier Fredriksen.

Han presiserer at det uansett ikke er snakk om å stenge av hele byen.

Mange lurer på hvor de bør stille seg for å få et glimt av presidenten når kortesjen med den berømte Cadillacen «The Beast» passerer. Politiet kommer ikke til å gå ut med noen kjørerute på forhånd.

–Vi planlegger for flere ruter. Vi ønsker ikke å bli forutsigbare, sier Fredriksen.