Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Vi kan ikke si noe eksakt antall, eller hvilke veier dette konkret gjelder. Men vi snakker om rundt 100 veier, kanskje flere, sier Per Kjelsaas, som leder vei og prosjektavdelingen i ingeniørvesenet.

Kommunen ønsker å kutte ut brøyting av små stikkveier fordi det er både dyrt og tidkrevende å brøyte dem. Politikerne i byutviklingsstyret vil få en prinsippsak om dette før ferien.

— Mange av veiene er så små at moderne brøyteutstyr ikke får plass nok. Dessuten mangler de snuplass. Det er rett og slett for upraktisk for kommunen å brøyte dem. Vi bruker uforholdsmessig mye ressurser på dette, sier Kjelsaas

Kjelsaas sier det også er et problem at kommunen ikke har ens praksis. Noen private får kommunal brøyting, mens andre ikke får.

FULGTE IKKE OPP

Kjelsaas beklager at saken ikke har blitt avgjort før. For byutviklingsstyret vedtok disse to punktene 23. mars i fjor, like etter forrige vinters kraftige snøfall:

«Byutviklingsstyret ber om at det fremmes sak om konsekvenser av kommunal overtakelse av ansvar for strøing og brøytingav fortau i Kvadraturen.»

«Byutviklingsstyret ønsker en gjennomgang av stikkveier med tanke på lik og konsekvent behandling av beboerne. Prinsippsak om dette fremmes i løpet av 2006.»

— Jeg må bare beklage at jeg ikke har mast. Men jeg synes jo det er en kraftig forsømmelse av administrasjonen ikke å gjøre som politikerne krever, sier Hans Otto Lund (H). Han er leder av byutviklingsstyret.

Kjelsaas er delvis enig, men sier det er meget omfattende arbeid å kartlegge brøyteberedskapen.

— Nå må vi få saken fram før ferien, slik at oppsittere og berørte kan tilskrives og få god tid på å ordne seg til neste vinter. Det er jo betent stoff, dette, sier Kjelsaas.

OPPVASK

Uansett: Allerede torsdag blir det oppvask om brøyting i byutviklingsstyret. Lund krever skikkelig gjennomgang. Og han har flere kritiske spørsmål.

— Vi hadde jo denne runden i fjor - og jeg hadde ventet at ting hadde vært mer på stell i år. Men det er det ikke, sier Lund.

— Vi trenger en gjennomgang av hvordan ting skal være. Deretter får vi kjøpe utstyret og bruke pengene som trengs for å oppfylle standarden vi vedtar, sier Lund.

Lund roser brøytemannskapene og mener de som har kjørt traktorer og brøytebiler har gjort en formidabel innsats.

— Det er systemet det er noe i veien med. Dessverre fikk vi ikke ordnet opp etter snøen i fjor, sier han.