ARENDAL: I en rettspsykiatrisk undersøkelse konkluderes det med at 46-åringen ikke er strafferettslig tilregnelig. Arendalsadvokaten Odd Holck-Steen (59) falt i koma og svevde mellom liv og død i flere dager etter å ha tatt en slurk hvitvin i sitt hjem 25. mai. 46-åringen, som er siktet for å ha tilført det dødelige stoffet cyanid i vinen, ble varetektsfengslet i 14 dager i begynnelsen av juni.

– Vi har nå fått svar på den judisielle observasjonen. Den rettpsykiatriske undersøkelsen konkluderer med at mannen ikke er strafferettslig tilregnelig, sier politiadvokat Leif Aleksandersen.

Han opplyser at den siktede ble overført til psykiatrisk behandling på Sørlandets sykehus i Kristiansand, da varetektsfengslingen opphørte 17. juni.

Benekter

– Min klient hevder fremdeles at han ikke har noe med dette å gjøre. Han oppfatter seg selv som frisk, og jeg har ennå ikke fått pratet med han etter den rettpsykiatriske konklusjonen, sier advokat Sveinung Søndervik Johnsen

I forbindelse med varetektsfengslingen uttalte politiadvokaten at politiet trodde koblingen mellom siktede og advokaten er en tre år gammel SEFO-sak, der siktede var innkalt som fornærmet i en voldssak. Han vant ikke fram og har senere hevdet at advokaten hadde lovet ham erstatningsoppgjør, noe han ikke fikk. På et tidspunkt skal siktede ha krevd å få overta huset til advokaten og at han skal ha gitt uttrykk for at han ville drepe advokaten om han ikke fikk huset. 46-åringen skal ha ment at advokaten skyldte ham rundt 2,2 millioner kroner.

Bekrefter

Sveinung Søndervik Johnsen har tidligere bekreftet at hans klient på et tidspunkt trodde advokaten ville forgifte ham.

– Min klient har hatt en opplevelse av at han selv er blitt forsøkt forgiftet og at han ble utsatt for en umenneskelig behandling, sier Johnsen, som også bekrefter at det virker som klientens tidligere hat til advokaten begynte med Sefo-saken.

Odd Holck-Steen satt i SEFO, politiets særskilte etterforskningsorgan, på den tiden. Den siktede og føretrygdede 46-åringen skal ikke ha hatt noe med den forgiftede advokaten å gjøre på andre måter.

Drøyer

– Vi har foreløpig fått beskjed fra Kripos at det ikke vil komme svar på de endelige undersøkelsen før om at par måneder, sier politiadvokat Aleksandersen.

I tillegg til cyanid er det også funnet spor av flere andre giftstoffer.

Selv om en rettpsykiatrisk undersøkelse har konkludert med at en siktet ikke er strafferettslig tilregnelig, så er det opp til retten selv å bestemme det endelige utfallet. Om retten kommer til samme konklusjon, noe de gjør i de fleste tilfeller, så kan den siktede bare dømmes til tvungen psykiatrisk behandling.