KRISTIANSAND: – I natt sov jeg med ørepropper og vinduet lukket, likevel hørte jeg skrikene. Jeg våkner ofte opp i løpet av natten på grunn av måkene, sier Gudrun Flatebø.

Måkene har bygget reir i bakgården hennes, og hun er bare en av mange frustrerte beboere i Kristiansand sentrum som får ødelagt nattesøvnen på grunn av måkeskrik.

Måkene er aktive, både natt og dag. Foto: Torstein Øen.

Varsler

– De holdt på å gå til angrep. De flyr ned og prøver å skremme meg, og det har de faktisk klart, sier Flatebø.

Generalsekretær i Norsk Ornitologiske Forening, Kjetil Solbakken, forteller at lydene som kommer fra måkene er varselslyder fra beskyttende måkeforeldre.

– Foreldrene passer på ungene sine, og varsler forbipasserende om å holde seg unna. Det er slik naturen er satt sammen, forteller Solbakken.

Trekker til byen

Førstekonservator i zoologi ved Agder naturmuseum og botaniske hage, Roar Solheim, kan fortelle at for mange fiskemåker i bystrøk er det gunstigere å hekke på hustak.

– Mat og trygghet er hovedgrunnene til dette. Det er enklere å finne matrester og måkene slipper problemet med minken. Derfor trekker mange fiskemåker inn til byene og lager reir på hustakene til folk, sier Solheim, som får støtte av generalsekretær Solbakken.

– Det er ideelt for måkene å lage reir på menneskeskapte plasser som flate tak. Her slipper de unna rev og katt.

De to fugleekspertene tror de intense måkeskrikene vil vedvare to uker til.

– De fleste måkeungene begynner å bli ganske store og vil snart ta til vingene. Det er i denne perioden hvor de ligger i redet at det blir en veldig konsentrert lyd på akkurat ett område. Om et par uker vil de fleste være fløyet, sier Solheim.

GANSKE STORE: Det er slike nøster måkemamma vil passe på. Disse er fotografert utenfor Misjonshuset i Christian IVs gate. Leserfoto: Gunn Inger Jakobsen.

Ørepropper

Det er lite å gjøre med de høye måkeskrikene og reirene som allerede er der.

– Man må forsøke å forhindre at reiret blir lagt på taket neste år dersom det er et problem. Jeg vet ikke helt hvordan man skal gjøre det, men man må finne en måte, sier Solheim.

Og skulle nattesøvnen bli ødelagt av de nybakte måkeforeldrenes varselsskrik, har den Norsk Ornitologiske Forening rådet klart.

– Folk må roe seg ned. Blir det for ille får man bruke ørepropper om natta. Det er nå en gang sånn at fuglene var her før oss, sier generalsekretær Solheim.

Hva synes du om måkeskrik? Er det en deilig sommerlyd — eller en grusom plage? Diskutér i vårt forum.