KRISTIANSAND: Den 21 år gamle mannen og hans 47 år gamle far er siktet for å være i besittelse av filmer og bilder som viser seksuelle overgrep mot barn. I avhør i går innrømmet sønnen forholdet.

— Sønnen erkjenner straffskyld. Faren gjør det ikke, sier påtaleansvarlig Nils Grønås ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Skulle ikke pågripe sønnen

De to ble pågrepet i samme bolig i Kristiansand tidlig tirsdag morgen, i aksjonen som har fått navnet Operasjon Viking. Aksjonen skjedde samtidig i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Klokken 06 om morgenen gikk politiet til aksjon på 81 adresser i de fire landene.

Pågripelsen av de to kristiansanderne skjedde ifølge Grønås uten dramatikk.

I utgangspunktet hadde Agder politidistrikt fått beskjed fra Kripos om å pågripe faren. Sønnen var ikke blant de 15 nordmennene som opprinnelig var siktet i den omfattende barnepornosaken.

— Vi hadde pågripelse på én person. Men omstendigheter på stedet gjorde at vi valgte å pågripe også sønnen. Det var observasjoner og samtaler som førte til dette, uten at jeg vil være mer konkret, sier Grønås.

— Har sønnen lastet ned på farens maskin?

— Det må vi se på. Jeg vil ikke spekulere i hvem som har gjort hva.

Blir løslatt

Far og sønn har vært varetektsfengslet siden de ble pågrepet. Trolig blir de løslatt onsdag, men det kan bli aktuelt med nye avhør.

— Begge blir dimittert når vi anser oss ferdige med avhørene, sier Grønås.

Politiet gjorde beslag av datamaskiner og harddisker fra boligen faren og sønnen oppholdt seg i. Datautstyret skal nå undersøkes.

— Det var et relativt stort beslag, men det trenger ikke ha sammenheng hva vi finner på datautstyret. Vi tok det som var i huset. Det vil ta tid å gå gjennom materialet, opplyser lederen for påtaleseksjonen ved Agder politidistrikt.

Begge er i jobb

Totalt er 17 nordmenn mellom 20 og 60 år pågrepet i den nordiske aksjonen. De siktede skal komme fra alle samfunnslag. Nils Grønås er sparsommelig med detaljer om kristiansanderne som er pågrepet, men bekrefter at begge er i jobb.

Operasjon Viking ble gjennomført etter at politiet gjorde en kartlegging av aktiviteten på fildelingsnettverket eDonkey på internett gjennom en periode på 14 dager i mai. Filmer og bilder av små barn som brutalt blir voldtatt og torturert av voksne menn, samt av barn som blir tvunget til å ha sex med andre barn, ble ifølge NTB lastet ned og delt på nytt med andre brukere av fildelingsnettverket. I alt 8.000 filmer var materialet politiet i Norden brukte for å finne og identifisere flere hundre personer i den storstilte felles operasjonen.

Kan bli flere pågripelser

  • I utgangspunktet skjer den videre etterforskningen i hvert enkelt politidistrikt. Men det er en koordinert aksjon, så vi kan eventuelt få bistand fra Kripos, sier Grønås til fvn.no.

Politiet utelukker ikke nye pågripelser på Sørlandet.

— Nå må vi gå gjennom materialet, så får vi se om det er grunnlag for flere pågripelser. Det etterforskningen vil rette seg mot videre, er om disse har distribuert filmer og bilder av seksuelle overgrep. Eventuelle mottakere vil selvsagt være av interesse for oss, sier påtalelederen.

BESLAG: Dette er rundt halvparten av beslaget som ble gjort i Oslo under den storstilte politiaksjonen. (Foto: Jostein Ihlebæk / Aftenposten) Foto: JOSTEIN IHLEBÆK