MANDAL: – Dette har vi tro på, sier eiendomsmeglerne Arild Aasen og Jon Andreas Røsstad. Det lukter fortsatt nytt av møblene etter at de har etablert seg med helt nytt kontor i Mandal.

DnB Nor Eiendom har tatt sjansen på å starte kontoret i en tid der andre eiendomsmeglere blir sagt opp landet over. Bare i løpet av det siste året har det forsvunnet rundt tusen ansatte fra norske eiendomsmeglerkontorer, og mange flere vil måtte gå. Etableringen i Mandal skjer dessuten i en liten by med allerede tre svært etablerte eiendomsmeglerfirmaer.

– Men vi har tro på at vårt produkt vil slå an, og vi tenker langsiktig, sier daglig leder Jøran Flakk for DnB Nor Eiendom på Sørlandet.

Utsatt

Likevel medgir han at dersom de hadde visst det de vet i dag om markedet for halvannet år siden, da etableringen i Mandal ble planlagt, hadde de i alle fall utsatt dette.

– Men vi angrer overhodet ikke og det har siden ikke vært snakk om å reversere planene, sier Flakk.

Aasen og Røsstad forteller om en god start på det nye kontoret i Mandal, men: – Også vi merker at dette er et trått marked, sier Arild Aasen.

Begge to jobbet i Oslo da de ble spurt om å starte opp kontoret i Mandal. Begge ble smigret av tilbudet, ikke minst Røsstad som er fra Søgne. De angrer ikke, men de synes de er blitt godt tatt i mot av mandalittene.

– Noen kunder har ment at det var tøft gjort å etablere seg slik, sier Røsstad.

Flakk har også hørt om murring blant de andre eiendomsmeglerne som sliter, og som slett ikke har sansen for enda flere meglere i markedet.

– I Mandal er det muligens for mange meglere, og det vil tvinge seg fram en nedjustering av antall meglere. Men jeg tror ikke det blir hos oss, sier en optimistisk Flakk.

Importert

Eiendomsrådgiver Espen Solum, med dyp kjennskap til bransjen på Sørlandet, er imponert over at noen våger å starte eiendomsmeglerkontor i disse ulvetider.

– Men jeg tenker at det er jo nå slikt bør skje. Man må være kostnadseffektive. De som ansattes må være skjerpet på alle vis, og de tar lærdom av tøffe tidene, sier Solum.

Han mener det er nå eiendomsmeglerne virkelig er meglere. – Nå må meglerne få selgeren til å justere ned prisen og få kjøperen til å betale mer. En slik situasjon har vi knapt hatt siden 1994, sier Solum.

Han anslår at det finnes 80-100 eiendomsmeglere på Sørlandet. – Jeg tror antall meglere vil justere seg ned med rundt 35 prosent, sier Solum.

Bilselger med is i magen

– Denne krisen er forbigående, mener Tor Magne Fredriksen, eier av bilfirmaet Sør Import i Mandal.

Han mister ikke nattesøvnen av å ha utvidet bilforretningen med over 750 kvadratmeter mens det er panikk i bilbransjen både i Norge og Europa i nedgangstidene. Fredriksen vil ikke si hvor mye utvidelsen har kostet, men det mange titall millioner kroner er det snakk om.

Bilselgeren har bygget et helt nytt bygg på Malmø, der to av etasjene nå er fylt med biler. Over er det 14 leiligheter.

– Jeg angrer overhodet ikke, hevder Fredriksen, som fortsatt tror på godt salg.