KRISTIANSAND: Fram til nå har Kristiansand, Søgne og Songdalen, Birkenes, Vennesla og Lillesand hatt eget brannvesen. Nå er det slutt, men folk flest vil merke lite til endringene.

– Vi reduserer fra fem brannsjefer til én, og det samme med varabrannsjefer. En del avdelingsledere blir også overflødige, forteller nyansatt brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning IKS (KBR), Per Stølan.

Alle lederne som nå blir overflødige har fått tilbud om ny jobb i KBR.

Sentraliserer driften

Foruten Stølan vil følgende personer ha lederstillinger i det nye brannvesenet:

  • Varabrannsjef: Egil Pedersen

  • Leder for forebyggende avdeling: Jan Røilid

  • Leder for beredskapsavdelingen: Helge Zachariassen

Ingen av de fire lederne kommer fra brannvesenet utenfor Kristiansand.

– Det går an å reagere på at alle avdelingsledere fra Kristiansand blir de som regjerer det nye selskapet, men dette er en virksomhetsoverdragelse. De fra Kristiansand har en viss fortrinnsrett, sier Stølan.

Beredskapen i kommunen skal være som før, men forebyggende funksjoner kan i fremtiden havne ved brannstasjonen i Kristiansand.

De gamle lederne for brannvesenet i de forskjellige kommunene er tilbudt jobber i det nye selskapet, og enkelte vil jobbe fra Kristiansand.

– Den gamle brannsjefen i Søgne vil få kontor, mens brannsjefen i Lillesand fortsatt vil utføre tjeneste derfra. Vi har allerede forskuttert fremtiden og den som ble sist tilsatt ved forebyggende avdeling i Søgne har allerede kontor i Kristiansand, sier Stølan.

Legger ikke ned brannstasjoner

Nytt brannvesen med base i Kristiansand skal ikke føre til at brannberedskapen i de andre knutepunkt-kommunene forsvinner.

– For eksempel vil Birkenes fortsatt ha sine mannskaper som før, men ved en større hendelse vil man ha større ressurser å spille på under en ledelse, sier Stølan.

Mange ganger hvert år ber brannvesenene på Sørlandet om hjelp fra nabokommunene. I fremtiden vil det bli enklere.

– Forskjellen nå som vi blir ett selskap er at vi kan harmonisere utstyret i større grad. Vi også ha en utdanningsstrategi for å sikre samme kunnskap og ha øvelser sammen, sier brannsjefen.

Regner med stor feiring

Det nye selskapet vil være aktivt ved inngangen til det nye året og forventningene om en hjertelig velkomst er stor.

– Vi regner med veldig mye fyrverkeri i alle de seks kommunene. Det er vel oss de feirer for, tror Stølan.

Dette vaktlaget var det siste som gikk på vakt for Kristiansand brannvesen. Foto: Vegard Nekstad.