KRISTIANSAND: Det mener Geir Thorstensen, daglig leder i Kristiansand Idrettsråd og tidligere svømmetrener i Kristiansand Svømmeallianse. Han sier at lokale lag og foreninger har fått store inntekter fra spilleautomatene og at disse kommer til å forsvinne når Norsk Tipping får monopol på dette markedet.

Slite — Det er estimert at norske idrettsklubber årlig får 715 millioner kroner i inntekter fra spilleautomatene. Jeg har ikke akkurat oversikt over hva de lokale lagene i Kristiansand får, men det er klart at dette er svært viktige penger til drift av klubbene. Mange av disse kommer derfor til å slite når disse pengene faller bort 1.juli, sier Thorstensen til fvn.no.

Ifølge EFTA-domstolen i Luxembourg er det ikke i strid med EØS-avtalen at bare Norsk Tipping kan tilby pengespill på automater slik Stortinget vedtok i 2003. Mens administrerende direktør i Norsk tipping Reidar Nordby, tidligere i dag uttrykte begeistring for avgjørelsen overfor NA24, mener Thorstensen vedtaket blir dramatisk for mange klubber.

Spilleavhengige - Jeg synes dagens vedtak var overraskende i forhold til de signalene EU tidligere har kommet med, men vi får bare forholde oss til det. Det som er trist er at pengene forsvinner fra klubbene, og at kulturminister Trond Giske sier at regjeringen med dette vedtaket vil få kontroll på spilleavhengigheten. Avhengigheten eksisterer uansett om det er Norsk Tipping eller private entreprenører som driver automatene, sier Thorstensen.

Han erkjenner likevel at spilleavhengigheten hadde tatt helt av, og at Idrettsrådet var enig i at noe måtte gjøres. De var derfor glade for forbudet mot å putte sedler på automatene.

— Jeg håper bare det blir en rettferdig fordeling av automatmidlene når Norsk Tipping overtar, og at mange av pengene blir fordelt ned på lokalplanet, sier han.

Thorstensen var tidligere svømmetrener for Kristiansand Svømmeallianse, og han tror mye av aktiviteten må reduseres i klubbene.

Klarer ikke erstatte - Du må nesten høre med lederen i klubben hva dette vil bety, men på generelt grunnlag kan jeg si at dette inntektstapet vil bety mye for klubbene. Midlene har vært en stor inntektskilde og gitt mye aktivitet som nå må reduseres, sier han.

— Hvordan skal klubbene få inn de tapte pengene?

— Det tror jeg de forskjellige klubbene har litt ulike strategi på, men jeg tror ikke noen av klubbene klarer å erstatte disse inntektene. Jeg tror likevel ikke noen klubber kommer til å gå dukken som følge av dette, sier Thorstensen.

Kristiansand har i dag 10 automater som må fjernes innen 1.juli.