KRISTIANSAND: – Det er bløff på bløff og på meg virker det som om de store guttene prater godt sammen for å beskytte hverandre, sier Jostein Sakkestad når han ser svaret på anmeldelsen av feilbehandlingen kona fikk på sykehuset i Arendal og på Haukeland i Bergen.

I svaret fra Fylkeslegen i Aust-Agder står det svart på hvitt at ingen av legene kan klandres for den behandlingen hun for fem år siden. Tilsynet sier derimot at behandlingen var forsvarlig.

De mottok beskjeden i går, etter å ha vært 14 dager på etterkontroll i USA. I postkassen lå svaret fra fylkeslegen etter anmeldelsen som ble levert i fjor sommer.

Kontrast

Helsetilsynets avgjørelse står i sterkkontrast til spesialistuttalelser gitt av professor Karl-Erik Kahnberg. Han er tilsluttet institutt for odontologi ved Sahlgrenska akademin i Göteborg:

«Dessverre har ikke legene lykkes i å rehabilitere pasienten på en optimal måte, tvert imot har de delvis forverret situasjonen hennes», skriver han.

Dette er en uttalelse som Fylkeslegen i Aust-Agder selv har hentet inn i forbindelse med anmeldelsen. Men verken denne eller uttalelser gitt fra amerikanske kirurger er gitt avgjørende vekt.

Egen feil

– Jeg er provosert over at uttalelsene gitt av utenlandske spesialister ikke er tatt hensyn til. Vi føler oss rett og slett verdiløse. Dessverre må jeg medgi at jeg ikke er overrasket over svaret vi fikk. Etter en fem års lang kamp er vi blitt vant til litt av hvert. Da jeg fikk avslaget fikk jeg en følelse av at fylkeslegen i Aust-Agder mente det var vår egen feil at Heidi endte opp med skader etter behandlingen, sier han.

Fædrelandsvennen treffer ektemannen et knapt halvt døgn etter de kom tilbake til Norge. Hans kone ønsker ikke å snakke med journalister ennå.

U-landet Norge

– Da vi var i USA ble vi behandlet som om vi kom fra et u-land og vi slapp å betale for deler av behandlingen. Det føltes nesten litt nedverdigende, sier ektemannen.

Ekteparet fikk for en tid tilbake en halv million kroner fra en anonym giver til å dekke utgiftene ved behandlingen i USA.

– Vi vet ennå ikke hvor stor regningen blir på, men for vår del handler ikke dette om penger. Vi ønsker at andre som kommer i lignende situasjon ikke skal bli utsatt for den samme behandlingen som oss. I tillegg har det vært viktig for oss å plassert ansvar, sier Jostein Sakkestad.