MANDAL: Hvis Anne-Mette og Ingvar Helland fra Kristiansand får bygge næringsbygg til virksomheten sin med plante— og urtedyrking, flytter de til permanent til Skogsøy fra neste år.- Jeg er ernæringskonsulent, og har i hele mitt liv vært opptatt av urter og stauder. Vi ønsker å bygge et næringsbygg på tomten til min far, som bor på Skogsøy, sier Anne-Mette Helland.Hun påpeker at urte- og plantedyrkingen ikke skal foregå i store mengder, men at hun ønsker å skape nisjeprodukter. - Poenget er å teste ut en ide som ikke er særlig utnyttet i resten av landsdelen, og forhåpentligvis oppfordre andre folk på Sørlandet til å dyrke disse nytteplantene. Jeg tror absolutt det er marked for slike produkter i en tid der vi alle er opptatt av kosthold, kropp og ernæring. I dag er det slik at vi spiser oss syke som følge av mye sukker og kunstige tilsetningsstoffer.Urtene vi skal plante er dyrket frem økologisk, har høyt næringsinnhold og inneholder lite kalorier, sier Helland.Blant annet vil hun satse på å dyrke frem stevia og tindve. Førstnevnte er en urt som er langt søtere enn sukker, er uten kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. Tindve er en busk som vokser vilt på nordvestlandet, der bærene er veldig rike på både C- og E-vitaminer.- Jeg har mange flere urter og planter jeg ønsker å dyrke. I tillegg har jeg planer om å vise folk hvordan de kan bruke urtene i matlaging, og kan tenke meg å utarbeide oppskrifter for interesserte. Jeg skal ikke dyrke så mye for salg, men lage ferdige produkter, for eksempel syltetøy, som kan friste andre til å begynne med denne typen urte- og plantedyrking, sier Helland.Helland har søkt kommunen om oppføring av næringsbygg på 90 kvadrat på Skogsøy.