KRISTIANSAND: Det viser en fersk en undersøkelse om kvinners sexvaner gjort av Visendi på oppdrag fra legemiddelfirmaet Schering.

På spørsmålet: «Har du noen gang brukt, eller vurdert å bruke, P-piller som prevensjon, men droppet det fordi du har vært engstelig for bivirkninger?», svarer over 40 prosent av kvinnene fra Agder ja.

Angst for bivirkninger av p-piller viste seg å være høyt blant norske kvinner generelt. Og det er de eldste kvinnene som er mest engstelige. På landsbasis svarer 61,6 prosent av kvinnene mellom 46 og 49 år at de har droppet p-piller fordi de er redde for bivirkninger.

Som alternativ til p-piller oppgir 28,5 prosent av Agderkvinnene at de droppet prevensjon, mens 5,1 prosent avsto fra sex, viser undersøkelsen. Den største andelen som avstår fra sex bor i Rogaland og Finnmark.

Media skremmer

— Jeg kjenner ikke til undersøkelsen, men det varierer i perioder hvor skeptiske kvinner er til p-piller. Det kommer i stor grad an på hvor de har informasjonen sin fra. Det er viktig at en slik problematikk tas opp med fastlege eller annet helsepersonell som jordmor og helsesøster, sier Sidsel Birkeland Skaar, rådgiver hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Hun er overrasket over at så mange oppgir at de har droppet prevensjon når de ikke ønsket å bli gravide.

— Det har kommet mange nye prevensjonsmidler og det er overraskende at så mange velger å ha ubeskyttet sex. Det er to ting ved dette som er problematisk. Det ene er faren for uønsket graviditet, det andre, og minst like alvorlige, er faren for kjønnssykdommer. P-piller beskytter ikke mot kjønnssykdommer, sier Skaar.

Lave aborttall

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har Vest-Agder færrest utførte aborter, mens Aust-Agder ligger på fjerde plass over færrest utførte aborter i Norge.

— Aborttallene kan aldri bli lave nok. Selv om vi i Agder har lavere tall enn andre fylker må ikke dette bli en sovepute. Det er viktig å få ut informasjon om prevensjon. Det er synd hvis engstelsen for p-piller er så stor at kvinner velger å ikke bruke prevensjon i det hele tatt. Vi har helsestasjon for ungdom der det er mulig å få prevensjon og informasjon. Det er viktig at dette er lett tilgjengelig, sier Skaar.