BIRKENES: — Det var veldig gøy å gå på tur, men det aller beste var å plukke blåbær langs veien. Jeg spiste 300 stykker, forteller Andreas Lunde Østerøy (9), og smiler med sjarmerende lilla munnviker.- 300? Tellte du dem?- Ja, svarer niåringen raskt, som om det skulle være den mest naturlige ting i verden.Han og besteforeldrene koste seg da de var med på gjenåpningen av den nyrestaurerte Kongeveien i Vegusdal i går. Nesten 150 mennesker gikk den fire kilometer lange turen fra Fidjetun til Aggevann.- Helt fantastisk. Veien var kjempeflott, og vi har hatt en veldig fin dag, sier bestemor Marit Østerøy. Familien er bosatt i Lillesand, men slekten har røtter i Birkenes.- Mor gikk over fjellene fra Ånesland til Engesland kirke da hun las for presten. Det er nok litt av grunnen til at vi ville opp og se, forteller bestefar Kirsten Østerøy. Gamle veier åpnes

Turen startet med offisiell åpning ved ordfører Harald Vestøl, og Jens Vellene fortalte om Kongeveiens historie underveis. Den er fra 800-tallet og gikk i full lengde fra Jæren til Arendal. Riksantikvar Asgaut Steinnes mener at det eksisterte et sørvest-norsk rike, og at dette var administrasjonsveien.- Det er satt opp infoskilt som folk kan lese langs løypa, forteller Signe Fidje, som kom med ideen om å ruste opp de gamle ferdselsveiene i Birkenes. I 2002 ble Futeveien restaurert, og til neste år står Kirkeveien fra Vegusdal til Engesland for tur.- Det er godt å se at resultatet blir så bra når man jobber for noe. Løypa er fin og godt merket, og turen i dag har vært riktig flott. At så mange møtte opp er helt overveldende, sa Fidje, strålende fornøyd. Kongestein og suppe

Ved Aggevann var det avdukning av «Kongesteinen» hvor veiens navn var blitt inngravert, og kokkeparet Roy og Grete Andersen kokte Kongesuppe på bål.- Hadde jeg visst at dere var så mange skulle jeg vært i bekken og spedd ut suppa, fleipet Roy da det store følget dukket opp.Oppskriften var laget spesielt for anledningen.- Vi har kalt den Kongesuppe både på grunn av veien, og fordi den inneholder salt kjøtt av skogens konge, elgen, humrer Roy.De 150 turgåerne koste seg med suppa mens Halvdan Furholt spilte vakkert på hardingfele.susanne.egenes@fedrelandsvennen.no