— Vi vil sende ut varselbrev umiddelbart etter ferien. Hvis ikke havnene har innført de nye tiltakene kan de miste retten til internasjonal skipstrafikk, sier avdelingsdirektør i Kystdirektoratet, Leif Jansen, til Fædrelandsvennens nettavis.

14 av 30 sørlandske havner som i dag tar imot internasjonale skip, har ennå ikke fått godkjent de nye sikkerhetstiltakene mot terror (ISPS). Kystverket, som foretar godkjenningen, har bedt havnene om å gi tilbakemelding når de er klare for kontroll. Så langt har verken havnevesenet i Flekkefjord, Lyngdal, Mandal, Grimstad eller Arendal gitt lyd fra seg.

— Vi har alt klart. Det er egentlig bare å melde fra, sier Geir Jerstad, sikkerhetsansvarlig ved Flekkefjord havn, og forklarer forsinkelsen med at de nye tiltakene er arbeidskrevende.

— Mye arbeid måtte legges ned. Kursing, bygging av gjerder og utarbeiding av sikkerhetsplaner er bare noe. Vi har kostet på havna om lag 250 000 kroner, sier Jerstad.

Tiltakene, som innebærer strengere kontroll med passasjerer, gods og adgang til skipene, ble innført i kjølvannet av terrorangrepene i New York 11. september 2001. På landsbasis har bare 261 av av 516 havner innført de nye tiltakene, viser tall fra Kystverket. For de resterende havnene kan det i verste fall ende med total mangel på internasjonal skips- og cruisetrafikk om de ikke gir beskjed til Kystverket innen kort tid.

— Fartøyene tar selv sjansen. Det innebærer en risiko å gå til en havneterminal som ikke er på den internasjonale havnelisten. Skipene kan risikere å møte kontrolltiltak i senere havner hvis de ikke kan dokumentere kontroller. I ytterste konsekvens kan de bli avvist, sier Jansen.