Oslo (NTB): Forskere fra University of Alberta i Canada har funnet ut at et par kapsler med nordamerikansk ginseng kan øke muligheten til å unngå forkjølelsesplager, skriver forskning.no.

Da forskerne sammenlignet helsa til 232 frivillige, viste det seg at personer som spiste urtemiddelet i fire måneder i forskjølelsessesongen, hadde litt mindre risiko for å få både en og flere forkjølelser. Og hvis virusene likevel skulle få fotfeste i kroppen, så det ut til at ginsengen reduserte både plagene og varigheten av sykdommen.

Men selv om forskerne mener middelet ser ut til å ha en effekt, innvender andre at det trengs mer forskning før man vet noe sikkert om saken.

Et av problemene er at man ikke vet hvilke forbindelser som står for effekten, eller hvordan disse stoffene faktisk virker.

– Spesielt innen urtemedisinen er det også variasjoner fra parti til parti, skriver Ronald B. Turner fra University of Virginia.

Dermed blir det vanskelig å gjøre kontrollerte forsøk med faste doser, eller å sammenligne resultatene fra ulike forsøk. (©NTB)