Det ble meldt om brannbomber i Paris og brannstiftelser i byer over hele Frankrike natt til søndag. Politiet brukte helikoptre i jakten på ungdommer som står bak de voldsomme urolighetene, og 300 ble arrestert natt til søndag.

Radiokanalen France Info melder at antallet biler som ble påtent og ødelagt natt til søndag er oppe i 1.300. I Paris skal 22 biler ha brent opp, fire av dem etter at en brannbombe eksploderte på Place de la Republique i sentrum av Paris, og flere nordøst i hovedstaden.

Det er meldt om lignende brannstiftelser i Lille, Nantes, Rennes, Toulouse, Bordeaux og andre byer over hele landet, meldte franske medier søndag morgen.

I Evreux i Normandie brant rundt 70 biler opp. Også et kjøpesenter, et postkontor og to skoler ble påtent i byen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dette gjør lørdagsnatten til den verste siden urolighetene startet i Paris for over en uke siden.

Arresterte

Sju politihelikoptre med kraftige lyskastere og kameraer fløy over Paris og andre byer i et forsøk på å identifisere ungdommene som tenner på biler og bygninger og deretter stikker av, ofte på scootere.

Bare natt til søndag ble 300 personer arrestert mistenkt for delaktighet i opptøyene. Myndighetene har utkommandert rundt 2.300 ekstra politifolk, og til nå har minst tre mennesker kommet alvorlig til skade i de voldsomme urolighetene.

Jaget

Urolighetene brøt ut etter at 15 år gamle Bouna Traore, opprinnelig fra Mali, og 17 år gamle Zyed Banna, av tunisisk opprinnelse, mistet livet 27. oktober mens de var på flukt fra politiet, som ifølge AFP ville sjekke identifikasjonspapirene deres.

De forsøkte å gjemme seg i en transformatorstasjon, der de ble drept av strømstøt, og i innvandrermiljøet het det at de ble «jaget i døden».

I forstaden Pierrefitte-sur-Seine nord for Paris ble det natt til lørdag kastet en brannbombe mot en synagoge. To busser er ødelagt i påsatte branner, og de fleste av nattbusslinjene nord og øst for sentrum av Paris ble lørdag kveld innstilt av sikkerhetshensyn.

– Landets president (Jacques Chirac) og innenriksminister (Nicolas Sarkozy) må ta det hele og fulle ansvaret for det som nå skjer. Det er deres politikk som har utløst dette, sa sosialistlederen France Hollande til avisen Le Journal du Dimanche lørdag.

Økonomi

Fransk næringsliv har jobbet planmessig og iherdig for å utvikle økonomien i de ytre forstedene rundt Paris og gjøre det lettere å etablere nye forretningsforetak der. Lederne i næringslivet fortviler over voldsbølgen de nå er vitne til.

– På halvannen uke har de ødelagt alt det grundige arbeidet som er gjort her i strøket de siste årene, klager Christophe Mercadier i Seine-Saint-Denis-avdelingen Paris’ handels— og industrikammmer. Han peker på ødeleggelsene i denne nordøstlige forstaden.

Tre butikker er ødelagt, forsikringspremiene vil trolig skyte i været og Seine-Saint-Denis’ omdømme er langt på vei ruinert. Omfanget av de materielle ødeleggelsene i Frankrike denne misnøyens høst er beregnet til sju millioner euro eller 54,5 millioner kroner.