ARENDAL:

Mens raneren truet til seg kassabeholdningen i Arendal og omegn Sparekasse trykket en av de ansatte på alarmknappen. Men raneren fikk et langt forsprang på politiet, som ikke dukket opp før etter omkring et kvarter. Banksjefen mener det tok lengre tid. Fra politistasjonen i Kirkegata til banken i Torvet 8 er avstanden omkring 250 meter.

— Vi ventet i nærmere en halv time. Det synes jeg er kritikkverdig, sier banksjef Jan Olaf Olsen.

Fædrelandsvennen har sjekket både med Falck og politiet. Falck har fått ransmeldingen klokken 09.29, og varslet politiet 09.34. I følge politiets operasjonslogg kom varslingen klokken 09.32. Politiet var på stedet omlag klokken 09.45. Banksjefen satt i møte med en kunde da ranet skjedde. Rett etter at kunden hadde gått, kom en av de ansatte til Olsen og fortalte: «Jan Olaf, jeg har blitt utsatt for et ran».

En av de andre ansatte hadde trykket inn ransalarmen mens ranet pågikk. Beskjeden kom som et sjokk på Olsen. Banken er ikke blitt ranet tidligere i sin 115 år lange historie. - Det var helt uvirkelig. Men vi fikk låst inngangsdøren for publikum, slik at politiet kunne sikre tekniske spor som fot- og fingeravtrykk, forteller Olsen til Fædrelandsvennen.

Men selv om bankpersonalet fulgte sine instrukser, drøyde tiden før politiet kom. - Ved en tilfeldighet kom politiinspektør Jon Hermansen innom etter omlag 12 minutter. Jeg fortalte ham at vi hadde blitt ranet. Da spurte han om ikke politiet hadde kommet. Da det fortsatt gikk fem minutter, uten at vi hadde sett noe til politiet, sa han: «Nei nå får jeg jaggu ringe politiet.» Ifølge Olsen hadde ikke politiet i Arendal fått beskjed om ranet da politiinspektøren ringte - omlag 15 minutter etter ranet. Fædrelandsvennen lyktes ikke i å få kontakt med Jon Hermansen i går kveld.

— Jeg tror det fikk fart på sakene, sier Olsen, som stiller seg kritisk til tregheten i politiets varslingssystem.

— Før kom jo meldingen til nærmeste politistasjon. Nå går meldingen først til Falck i Oslo, så må de melde til Kristiansand, før Kristiansand-politiet melder fra til kollegaene i Arendal. Det er ikke bra, sier Olsen. - Da politiet kom og foretok de tekniske undersøkelsene, tok de med seg en av mine medarbeidere for å se etter mannen i den retningen han hadde løpt. Men i løpet av en halv time har han kommet langt, vet du, sier banksjefen oppgitt.