MANDAL: — Vi er veldig glade for at vi nå har kommet i gang med prosjektet, og satser på å være ferdig før sommeren, sier brannsjef i Brannvesenet Sør IKS, Jon Inge Aasen.

14 bygg i gågata får i disse dager montert fasade- og loftsprinkling. I tillegg vil bygg som fra før ikke hadde brannvarslingsanlegg med direkte varsling til brannvesenet nå få dette montert.

— Det er montert to rør på fasadene til byggene hvorav det ene røret dekker vindu og fasade, mens det andre røret går inn i loftet. Dersom det oppstår brann, vil vi kople til vann, og på denne måten kan vi holde brannen i sjakk, sier Aasen.

Han legger til at det nye anlegget er svært effektivt.

— Sprinkelanlegget som går inn i loftet er utstyrt slik at det gir fra seg vanntåke, eller små vanndråper. Det demper brannen, samtidig som det ikke gjør all verdens skade. Ved hjelp av dette nye anlegget, vil vi kunne unngå brannspredning fra ett bygg til et annet. Det er også hovedintensjonen, sier Aasen.

Brannsjefen viser til at gågata er en viktig bydel i Mandal.

— Fordi byggene ligger så tett, og fordi det etter hvert bor færre mennesker her som kan melde fra dersom det oppstår brann, var prosjektet med å sikre gågata helt nødvendig, sier brannsjefen.

Han mener også at brannsikring av en slik bydel er mer enn huseiers ansvar.

— Derfor tok brannvesenet initiativ til prosjektet for tre års tid siden, og vi jobbet for å få til et fellesprosjekt. Fra Mandal kommune har vi fått 200.000 kroner, og vi har også fått støtte fra Riksantikvaren og fylkeskonservator, blant annet. Totalt har vi fått 700.000 kroner i støtte, og hele prosjektet kom på rundt en million kroner. Det vil si at byggeierne er belastet noe, men det ble lagt billigere enn vi hadde trodd på forhånd, sier Aasen og legger til at byggeierne har vært svært positive til prosjektet.

Fordi prosjektet ikke kostet så mye som først antatt, har brannvesenet i samråd med byggeierne i gågata bestemt å overføre midler til brannsikring av privathus i Nordgata.

— Også Nordgata er en bydel der husene ligger tett, og som vi mener er svært viktig å brannsikre skikkelig for å unngå at en eventuell brann sprer seg og får utvikle seg, sier Jon Inge Aasen.

hanne.christine.boro@fedrelandsvennen.no