TØNSBERG: — Karen er et stort politisk talent. Til å være så ung er hun usedvanlig kunnskapsrik og reflektert. Hun er absolutt en av jentene som er på vei opp og frem, sier Kjell Magne Bondevik.

Han er svært imponert over Vest-Agders unge KrF-håp, Karen Marie Hartmark fra Lyngdal.

Til tross for at hun bare er 23 år, er det mange garvede KrF-politikere som har lagt merke til henne, både før og nå under helgens landsmøte i Tønsberg. Og lørdag ble hun valgt til andre vararepresentant til partiets mektige sentralstyre.

— Vilt!

Blant dem som nå øyner nok en sentral KrF-politiker fra Sørlandet er altså statsministeren.

— KrF både sentralt og på Sørlandet må ta vare på Karen. Hun vil være viktig fremover for partiet, ikke minst etter hvert som en del av oss andre er på vei over midtpunktet, sier Bondevik til Fædrelandsvennen.

Hartmark selv synes rosen fra statsministeren nesten er i meste laget.

— Det var vilt! Jeg blir jo veldig, veldig glad over at han sier det. Kjell Magne er jo en av de jeg ser aller mest opp til. Nei, dette var fantastisk.

Hartmark har holdt flere innlegg under landsmøtet og lagt mest vekt på den store hjertesaken hennes: Hjelp til de fattige.

— Den var hovedgrunnen til at jeg meldte meg inn i KrF som 16-åring. Det er en blodig urettferdig verden, og jeg ønsker å utgjøre en forskjell.

Men innmeldingen i KrF var ikke noen innskytelse. På skolen hadde hun året før hatt prosjektoppgave om partiene foran stortingsvalget i 1997. Resultatet ble ett hundre sider om de forskjellige partiene. Og etter en del tenking frem og tilbake falt så hennes eget valg altså på KrF.

— I 1999 ble jeg med på en vårkonferanse i partiets ungdomsorganisasjon, og da var det gjort. Jeg ble virkelig gira. Siden har jeg arbeidet i KrF for å forandre verden. For jeg tror at ett menneske kan utgjøre en forskjell.

Drømmer ikke om skattelette

Hun har gått gradene i KrFU og vært fylkesleder i Vest-Agder og nestleder i organisasjonen sentralt. Underveis har hun vervet over 200 nye medlemmer til partiet.

Og selv om hun nå er midt i jus-studiene i Oslo, kommer hun til å bruke mye tid fremover på valgkampen i Vest-Agder som 4. kandidat på KrFs stortingsliste.

— Hvordan reagerer du på at du lanseres som en kommende KrF-stjerne?

— Jeg blir selvfølgelig veldig glad over at folk merker at jeg har et brennende hjerte. Og at jeg makter å kommunisere budskapet mitt. Jeg tar til meg komplimentene, men det ikke det som driver meg.

Selv om hun vil kjempe for fire nye år for Samarbeidsregjeringen, legger hun ikke skjul på forskjellene til regjeringens storebror.

— Jeg har aldri hatt en drøm om skattelette. For meg er det kampen for de svake som teller.