KRISTIANSAND: – Nå gjelder det å brette opp armene, stå sammen og ha tro på at vi skal komme gjennom dette. Men læringskurven er bratt og utfordringene mange, innrømmer Sigmund Krosslid og Oddny Omdal.

På kort varsel fikk 3. og 4 kandidaten på stortingslisten i Vest-Agder tilværelsen fullstendig snudd på hodet.

Nærmest over natten ble lensmannen fra Flekkefjord og hjelpepleieren i Kristiansand kastet inn i storpolitikken.

Allerede i mars ble Sigmund Krosslid kastet til ulvene da Jon Lilletun gikk ut i sykemelding.

Debutant

En anonym bakgrunn som kommunestyrerepresentant i Kvinesdal og representasjon i fylkestinget gjør Omdal til et tilnærmet ubeskrevet blad politisk.

For tre uker siden inntok hun Stortinget, som erstatter for nestleder Dagrun Eriksen.

Tøffe uker

Den 57 år gamle hjelpepleieren legger ikke et øyeblikk skjul på at overgangen har vært voldsom.

– Første uken var tøff. Jeg hadde ikke oversikt over tingene og famlet meg fram. Alt var nytt og papirmengden enorm. Jeg hadde aldri drømt om at det var slike mengder med dokumenter å gyve løs på, sier vikaren som er på plass i barne— kultur og administrasjonskomiteen.

Jobb, hus og ektemannen Arvid, som jobber som lensmann i Lillesand og er KrF-leder i Kristiansand, har måttet vike plass for en travel hybeltilværelse i hovedstaden og politiske strategier på høyeste plan.

– Selv om folk er imøtekommende, er man mye overlatt til seg selv her inne. Alle har det travelt. Det blir lange dager og sene kvelder. Det er så mye å sette seg inn i, sier debutanten, som i går løp i skytteltrafikk mellom kontoret og Stortingssalen.

Blant annet fulgte hun tre saker i Odelstinget og deltok i debatt om likestilling og diskriminering av kvinner.

– Arbeidsformen er annerledes enn jeg er vant til Her diskuterer vi oss sjeldent fram til løsninger. Det meste er avgjort før sakene kommer opp bordet, forteller hun.

Står sammen

Lilletuns stedfortreder, Sigmund Krosslid er for så vidt ingen første reisgutt på Løvebakken.

– Jeg var innom i forrige periode, kjenner huset og vet hvordan tingene fungere. Det er et eget system man må lære seg . Jeg er akklimatisert, sier han.

Hjemme i Flekkefjord har varaordføreren for lengst steppet inn, men sjefen prøver å følge med også på hjemmebane, selv om jobben i Utenrikskomiteen krever mesteparten av konsentrasjonen.

– Heldigvis har jeg alltid interessert meg for utenrikspolitikk, sier han.

Om situasjonen i Kristelig Folkeparti, har Krosslid følgende kommentar.

– Vi motiverer andre krefter til å hjelpe oss nå. Vi har laget et eget opplegg og står sammen om å gjøre en ekstra innsats i valgkampen. Vi håper og regner med at de to sykemeldte kommer raskt tilbake, sier han.