LINDESNES: — Harry bygdetullinger er bare en av mange rare ting vi har blitt kalt, sier frontfigur Åsmund Åmli og smiler.Vi treffer de fire medlemmene i countryrockshowbandet hjemme hos Arne Vigeland på Vigeland.- Harry? Jeg synes det bare er fantastisk. Noen må jo hete det og. Er harry negativt? flirer trommeslager Bjørn Stiauren, den eneste uekte sørlendingen i bandet.Mye er blitt sagt og skrevet om Bjørn Stiauren, Arne Vigeland, Stian Øvland og frontfiguren i Åsmund Åmli band. Harry bygdetullinger er bare en av mange karakteristikker, og artistene har i en årrekke fartet rundt på Sørlandet og spilt for fulle hus, i dobbel forstand.For en måned siden sendte sørlandsbandet inn sin fremste kjenningslåt, «Stomp og Vatn» til Norsktoppen. Fra utfordrerposisjon spratt den rett opp til fjerdeplass første uken. Siden har den steget en plass hver uke, og sist lørdag kunne countryrockshowbandet juble etter å ha inntatt tronen på Norsktoppen. Med norske musikkhelter som Sissel Kyrkjebø, Bjarne Brøndbo, Øystein Sunde og Christian Ingebritsen bak seg på lista. «Kåt og galen»

— Det er fantastisk moro. Nå håper vi at profileringen gjennom Norsktoppen kan hjelpe oss til å erobre nye deler av Norge, sier Åsmund Åmli.Sangen som Åsmund Åmli Band troner Norsktoppen med inneholder det kjente og noe spesielle verset: «Eg e kåt, eg e galen, eg e frå Setesdalen».Frontfigur Åmli har mange ganger forsøkt å forklare at ordet kåt har flere betydninger enn den seksuelle. Uten hell.- Vi skjønner at de fleste nordmenn som hører sangen vår, tror vi er noen kåte galninger fra Setesdalen. Men hva er galt med det, sier Åmli og alle fire guttene bryter ut i latter.Vokalisten i bandet, Åsmund Åmli, er oppvokst i Valle i Setesdalen og synger på dialekt.- Jeg er stolt av opphavet og dialekten min, og jeg håper at jeg ved å synge på min egen dialekt bidrar til at unge og gamle over hele Norge blir mer bevisste på å holde på dialekten sin, sier Åmli.Arne Vigeland begynner så smått å humre fra sofakroken, men Åmli fortsetter uavbrutt:- En gang vi var og spilte langt inne i dalene i Telemark, var det et par gutter som kom bort til meg etter konserten og takket meg. Det at jeg sang på min dialekt, hadde gjort de mer bevisst på og stolt av sin egen, forteller Åmli. Vanskelig dialekt

Nå klarer ikke Arne Vigeland å holde seg lenger. Han sprekker og hele kroppen begynner å riste av latterbølger.- Det er sant at mange liker at Åsmund synger på dialekten sin, men det hender også ganske ofte at noen publikummere ber han synge på engelsk fordi de ikke forstår døyten av det han synger, sier Vigeland og hikster seg blank i øynene. Vil du lese mer? Se vår papirutgave.