Oslo (NTB-Cecilie Bakken): Mellom 10 til 20 personer har denne uke henvendt seg til Økokrim og sagt at de er blitt oppringt av en engelsktalende person som sier at han er fra et markedsføringsbyrå, at han arbeider for en norsk bank og skal utføre en spørreundersøkelse for denne banken. Han spør så etter fødselsdato, adresse, e-post og så videre.

– Ett av spørsmålene enkelte er blitt stilt er hvor mange penger de har mulighet til å investere dersom de får tilbud om det. «Markedsføreren» oppgir tre beløp i forskjellige størrelser som de kan velge mellom, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til NTB.

Detaljert

Personene som har kontaktet Økokrim har reagert på de stadig mer detaljerte personopplysningene som de blir spurt om i løpet av samtalen.

Informasjonsfiskerne oppgir at de ringer fra London, men snakker engelsk med aksent. Økokrim har sjekket enkelte av telefonnumrene det er ringt fra, og de stammer fra land som Sri Lanka, Sør-Afrika og Gambia.

Det siste halvåret er en lignende metode for å skaffe seg personopplysninger blitt brukt på e-post eller som pop-up-vinduer på nettet. Her blir personene bedt in å oppgi for eksempel kredittkortnummer og pinkode.

Ifølge rådgiveren har Økokrim foreløpig ikke fått melding om at noen er blitt svindlet i etterkant av en slik oppringning, men oppfordrer folk til ikke å svare på slike spørsmål fra folk de ikke kjenner. (©NTB)