Av TORBJØRN WITZØE

Torridal: — Maten og praten rundt bordene er viktigere enn de formelle årsmøtesakene. Damene på kjøkkenet sørger for at ingen går sultne herfra, sier Inge Augland.

Reportasjebilen til Fædrelandsvennen svingte i går kveld innom Torridal kirke, der styremedlemmene i historielaget holdt på å forberede årsmøtet i kjellerstuen. På kjøkkenet ble det smørt rundstykker og julekaker, og kaffetrakterne jobbet for fullt.

— Vi må alltid ha «fast følge» (egg og gaffelbiter), og ellers går det i gulost og servelat, forteller Åse Margrethe Prestø som i bygda bare går under navnet «Deta».

Med i smøregjengen på kjøkkenet er ellers Torfrid Nordahl, Ragnhild Aurebekk og Kari Høigilt.

— Vi smører alltid noen ekstra, og får heller ta med oss restene hjem om det ikke skulle komme så mange på årsmøtet, sier Torfrid Nordahl.

Kjønnsrollemønsteret er tradisjonelt i Torridal Historielag. Mens kvinnene ordner på kjøkkenet, bærer mennene bord og stoler og monterer videospiller og mikrofoner i årsmøtesalen. Roald Høigilt løfter på bordene i kirkekjelleren som han ikke skulle ha gjort annet.

— Har du ennå ikke fått kjøpt et skikkelig pengeskrin?, er det en som roper.

Kasserer Jo Ivar Buås, trekker opp tvistboksen fylt med penger og kvitteringer. Nestformann Kari Mestad minner den uvitende som kommenterte pengeskrinet, om at boksen faktisk er historisk. Den har fulgt laget siden det ble stiftet for 12 år siden.

Tidlig ute

Litt før halv sju, en god halvtime før annonsert møtestart, ankommer de første årsmøtedeltakerne. Mange av medlemmene er pensjonister og har tilsynelatende god tid. Blant de første er Sverre Strai. Han kommer helt fra Rogaland.

— Jeg har bodd på Nærbø siden jeg fikk jobb der som sløydlærer på begynnelsen av 60-tallet. Gjennom historielaget holder jeg kontakt med både gamle kjente og får frisket opp gode minner fra oppveksten på Ytre Strai, sier han.

Torridal Historielag gir sammen med idrettslaget ut en årskallender med historiske bilder. Årets bilde for februar måned er det forøvrig Sverre Strais far, Jacob Strai, som tok av vedhoggere i Straiskogen i 1940-årene.

Sverre Strai har både en søster og datter boende i Kristiansand, og kombinerer ofte familiebesøk med møter i Torridal historielag. Blant lagets 141 medlemmer er det også noen som er bosatt i Spania.

— Selv om folk flytter langt bort, blir røttene mer og mer viktigere for dem med årene, sier Inge Augland.

Moderat oppmøte

Da formann Inge Augland ti minutter over tiden ønsket velkommen til årsmøte var det 41 personer rundt bordene foran han. Etter selve årsmøtet vanket det mat og en historisk film til dessert.

— Det bruker faktisk å komme noen flere på de ordinære møtene våre. Mange synes kanskje valg, regnskap og årsmelding er litt kjedelig. Kanskje frykter enkelte også å bli valgt inn i styret. Det trenger de ikke være redde for. Valgkomiteen har ikke hatt problemer med å få folk til å ta på seg verv, sier Inge Augland.

I historielagets årsmelding for 2004 går det fram at det ble avholdt sju medlemsmøter, inkludert årsmøte og tur til Hestheia. Styret var samlet 12 ganger i lagets lokale på Hommeren.