KRISTIANSAND: Årlig har Sørlandet sykehus operert 60 pasienter for lungekreft og andre lidelser i brystkassen. Nå avsluttes denne virksomheten.

Torsdag vedtar styret i Helse Sør å sentralisere kirurgiske inngrep for en rekke kreftsykdommer.

Dette gjøres for å sikre kvaliteten og for å spare penger.

Disse operasjonene skal sentraliseres:

Lungekreft (thoraxkirurgi): Alt skal foregå ved det nye, sammenslåtte Rikshospitalet – Radiumhospitalet.

Eggstokkreft: Kirurgien sentraliseres til Radiumhospitalet.

Brystkreft (mammakirurgi): Sentraliseres til Kristiansand, Skien, Tønsberg, Drammen og Radiumhospitalet. Sentralisering øker muligheten for brystbevarende kirurgi.

Kjertelkirurgi (Endokrinkirurgi): Kreftkirurgi på skjoldbrukskjertel samles på Radiumhospitalet. Rikshospitalet tar noen spesielle grupper. Behandling for andre sykdommer i kjertlene samles på fire sentre. Helse Sør sier ikke hvilke.

Endetarmskreft (rectumcancer): Kirurgien sentraliseres til fire sentra, hvorav Sørlandet sykehus er ett.

Karkirurgi: Dette gjelder all kirurgi på store blodkar, enten det dreier seg om kreft eller skader. Kirurgien samles i tre sentre, hvorav Sørlandet sykehus får ett. Den lokale sykehusledelsen og styret bestemmer plasseringen på Sørlandet. Det skal opprettes døgnvakt i karkirurgi ett sted på Sørlandet.

I 2002 ble det foretatt 950 åpne, karkirurgiske inngrep pluss 600 prosedyrer på røntgenavdelingene på pasienter med karsykdommer.

Dette er forekomsten av ulike krefttyper i de fem fylkene i Helse Sør (Aust— og Vest-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold):

Endetarmskreft: 250 nye årlig.

Eggstokkreft: 100 årlig (350 på landsbasis).

Brystkreft: 600 nye tilfeller årlig.

Lungekreft: 120 lungekreftoperasjoner årlig.

I dag opereres lungekreft ved alle de gamle sentralsykehusene og de to regionsykehusene.

«Kombinert med et lavt antall pasienter og kompleks behandling, synes det å være faglig riktig å sentralisere behandlingen av disse pasientgruppene til få enheter som mulig», slår Helse Sør fast.

Helse Sør har valgt å sentralisere disse utvalgte kreft-formene ut fra følgende begrunnelse:

«Kunnskapen om at visse diagnoser bør ha et behandlingsopplegg knyttet opp mot et bredt fagmiljø med god kompetanse i flere ledd av pasientbehandlingen (multimodal tilnærming), og at den direkte behandlingen av pasienter med disse sykdommene rent kompetansemessig henger sammen med høyt volum, samt at tilbudet til pasientene må organiseres på en kostnadseffektiv måte».valerie.kubens@fedrelandsvennen.no