KRISTIANSAND: — Vi skal gjennomføre vedtatte sykehjemsutbygginger på Stener Heyerdahl, St. Josephs, Straitunet og så videre. I 2007 skal vi samlet ha 624 sykehjemsplasser, 29 flere enn nå. Men nye sykehjem, eksempelvis på Presteheia, går jeg imot. Det er ikke sykehjem vi mangler i denne byen, sier Dahlen til Fædrelandsvennen.

Gedigen mangel

I går skrev Fædrelandsvennen om omsorgsleilighetene i Vennesla. Der har man satset på dette som et tilbud i tillegg til sykehjemsplassene. I Kristiansand er omsorgsleiligheter derimot en gedigen mangelvare. Dette er leiligheter der den enkelte eldre leier/kjøper, mens kommunen tilbyr døgnpleie.

Staten anbefaler at alle kommuner har døgntilbud til 30 prosent av innbyggerne over 80 år, fordelt på 18 prosent sykehjem og 12 prosent omsorgsleiligheter.

I Kristiansand er det 19,2 prosent dekning på sykehjem, men bare 0,9 prosent dekning på omsorgsleiligheter med døgnpleie.

Det eksisterer bare 30 leiligheter!

— Vi har et stort hull i omsorgskjeden, sier Dahlen.

90 nye stillinger

For bare åtte millioner i investeringer kan det via mindre ombygginger skapes 56 nye omsorgsleiligheter med døgnpleie alt neste år.

Fram mot 2008 må det satses mellom 15 og 30 millioner ekstra hvert år for å nå målet om 256 nye i 2008. Mye av det Dahlen snakker om vil trolig komme i rådmannens budsjettforslag som legges fram 26. oktober.

— Samtidig med økning i omsorgsleiligheter må vi ha en kraftig økning av bemanningen i hjemmebasert omsorg. Vi legger opp til 90 årsverk ekstra de neste fire årene, sier Dahlen.

Politisk prioritering er en av årsakene til at Kristiansand har satset så lite på omsorgsleiligheter. Den andre er at Kristiansand bruker mye mindre penger enn andre storbyer på omsorg.

— Skal vi opp på gjennomsnittet av storbyene, må vi ha 77 millioner ekstra hvert år, sier Dahlen.

— Ekstra bemanning på sykehjemmene da?

— Det ønsker ikke jeg. Jeg vil prioritere hjemmebasert omsorg og omsorgsleiligheter framover, sier Dahlen.

Han mener omsorgsleiligheter vil gi et mye bedre faglig tilpasset omsorgstilbud, samtidig som det er kostnadseffektivt.

— Eldre kan bo hjemme lengre og samtidig være trygge. I tillegg er omsorgsleiligheter billigere å drive, sier Dahlen.

Mens en sykehjemsplass koster 477.000 i året, koster de dyreste omsorgsleilighetene bare 315.000 kroner å drive hvert år.

Skisland støtter

KrF har vært sykehjemspartiet framfor noen i Kristiansand bystyre. Ordfører Jan Oddvar Skisland sier han personlig er innstilt på å vri satsingen over på omsorgsleiligheter.

— For meg er det viktigste at vi øker innsatsen i omsorgssektoren så vi kan gi bedre tilbud til flere. Vi har en kraftig underdekning på omsorgsleiligheter, sier han.