MANDAL: — Det er for dårlig. Brødskivene og pålegget blir jo tørket ut på den tida, sier en av de pårørende på sykehjemmet, Tove Tallaksen. Hun har sin mor boende her.Et 80-talls pasienter på sykehjemmet får de ferdigsmurte brødskivene fra kjøkkenet. Resten av beboerne smører selv eller får hjelp til det.Før 1. mai fikk de eldre brødmaten oftere og dermed ferskere, men antall ansatte på sentralkjøkkenet på sykehjemmet er redusert fra 7,3 til seks årsverk. Det har i sin tur ført til at maten blir sendt ut sjeldnere enn før.En datter skrev til ordføreren i forrige uke om maten hennes mor får. I brevet står det: «Brødet er tørt og lite innbydende, beboerne hoster og setter det i halsen. Dette skal være mammas hjem resten av livet. Jeg er sjokkert og lei meg, jeg lider med min mor. Dette er ikke omsorg, men plassering av eldre på fattigmannskost i verdens rikeste land», skriver datteren.Kjøkkensjef Wenche Asp mener det er viktig å tåle kritikk.- Likevel mener jeg at vi tilbereder maten så smakfullt og bra som mulig. Det er absolutt ikke fattigmannskost som serveres, men normal mat som folk har hjemme, sier hun.Når smørbrødene er gjort ferdig, blir de lagt i tett plast. - Vi bruker naturgass for å fjerne oksygen slik at maten holder seg frisk lenger, forteller Asp.Hun tror mottakerne av maten fra kjøkkenet nok var godt vant tidligere.- Da fikk de stort sett helt ferskt brød med mye godt pålegg. Dessuten er de som kommer på sykehjem nå stort sett dårligere enn de var før. De har problemer med å tygge og svelge pyntet mat, sier Asp. Derfor er pynt og slikt kuttet ned, noe hun tror er med på å gi et inntrykk av dårligere mat.- Men det er jo ingen tvil om at dette er det nest beste. Det beste hadde vært at avdelingene selv smurte brødmat av ferske varer, men som vi skjønner de ikke kan på grunn av bemanningssituasjonen på avdelingene, sier Asp.Hun forteller at bakeren de får brødet fra, skal teste ut nye måter å lage brødet på for at det skal fremstå ferskere lenger.- Vi jobber hardt for å gjøre det beste ut av vår ressurssituasjon, og tar konstruktiv kritikk til oss for å prøve å forbedre oss, sier Asp.jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no