ras sirdal2.jpg Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad
Sirdal-lensmann Egil Netland ved raset. Foto: Ivar Nøttestad
Raset skal være cirka 100 meter bredt. Foto: Ivar Nøttestad
Store steinblokker i veien. Foto: Ivar Nøttestad

Se video og flere bilder over!

SIRDAL: Veien blir trolig holdt stengt i hele dag, torsdag, skriverStavanger Aftenblad.

— Han som har ansvaret for kontrakten og to geologer er på vei til rasstedet nå. De skal sjekke om det er flere steiner i området som er utsatt. Det må gjøres før opprydningsarbeidet kan starte, på grunn av sikkerhet, sier kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Jo Vegard Aardal, til Fædrelandsvennen.

Må kjøre via Sørlandet

Ifølge Arne Kleiv ved Vegtrafikksentralen vil bilister fra Suleskar og Brokke måtte belage seg på å kjøre via Sørlandet for å komme seg vestover torsdag morgen.

Store steinblokker i veien. Foto: Ivar Nøttestad

— Da er det via E 18 og E 39 som gjelder. De som kommer fra Setesdal må kjøre riksvei 9 til Evje og så riksvei 42 over til Sinnes, opplyser han.Det er ikke meldt om noen trafikale problemer på stedet som følge av raset.

— Når det blir lyst får vi geologer på plass for å se på forholdene. Vi vet ikke hvor lenge veien vil holdes stengt, sier Kleiv.

- Store krefter i sving

— Sea King-helikopteret har nå returnert, det er ikke funnet personer i raset. Den redningstekniske biten er nå over, og nå vil det handle mer om å få veien klar for ferdsel igjen, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen til Aftenbladet ved 23.30-tiden.

Det er Riisa som har kontrakten på vedlikehold og drift av veien.

Klar til å rydde

— Vi står klare til å rydde opp, sier regionleder for Sørlandet, Mads Hompland, i Riisa.

De kan derimot ikke begynne oppryddingsarbeidet med en gang.

— Vi venter på geologer fra Statens vegvesen. Før vi kan begynne å rydde området må de vurdere om det er fare for at det går flere ras i området. De skal være like rundt hjørnet, sier Hompland.

Han beskriver raset som betydelig, og kan ikke si noe om hvor lang tid det vil gå med på å rydde veien.

— Vi må sette oss ned sammen med veivesenet og planlegge ryddingen, så jeg kan ikke uttale meg om hvor lang tid det vil ta, sier Hompland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ras sirdal3.png Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad

Ikke isolert

Både Suleskar-veien og veien over til Lysebotn er åpne, så de som bor og befinner seg på nordsiden av raset, er ikke isolert. Dessuten blir også Ortevatnet tatt i bruk, blant annet av Madlaspeiderne, som har satt båt ut på vannet. Speiderne har base på Ådneram.

— Raset er rundt 100 meter bredt. Her har det vært store krefter i sving, sier Ivar Anton Nøttestad i Madlaspeiderne.

Raset er gått noe sør for stedet der det raste ut 17. august.

Han beroliger samtidig dem som er bekymret for en skoleklasse som er på Madlaspeidernes tilholdssted nord for raset.

— De er i trygge hender, sier Nøttestad.

Det dreier seg om 25 personer på leirskole.

— De skal hjem igjen i dag. Sannsynligvis får vi bragt dem forbi raset i båten, sier han.

Han har vært mye i området, og sier at det går flere ras her. Men dette er stort i forhold til de som har gått før.

Veien blir helt sikkert stengt til fredag. Nøttestad ser ikke helt for seg at veien kan bli åpnet da heller. Det er store ødeleggelser på den.

- Vi føler oss ikke trygge

Solveig Marie Ådneram synes veiforholdene til Ådneram er utrivelige. Her med sine to sønner, Kristoffer (2) og Tobias (4). Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad

— Det er ikke mer enn en måned siden det raste sist gang på denne veien, vi har følt oss litt utrygge siden da, og denne utryggheten blir jo enda sterkere nå for oss som kjører denne strekningen daglig, sier Solveig Marie Ådneram.- Jeg vet ikke om de sendte opp geologer den gang, da burde de kanskje ha forutsett dette? spør hun.

- Hvordan er dere ellers berørt av raset?

— Det er jo omkjøringsveier åpne, selv om det betyr ganske lang omvei. Jeg har to sønner som skulle vært i barnehagen i dag, den barnehagen jeg selv jobber i. Vi er hjemme i dag og vet ikke i hvor mange dager framover. Ellers greier vi oss godt, vi har jo butikk her også på denen siden av raset, sier hun.

- Store steinblokker

Solveig Marie Ådnerams gutter, Kristoffer (2) og Tobias (4) kom seg ikke i barnehagen torsdag. Her viser mor dem rasstedet. Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad

— Vi fikk meldingen kl. 21.57, og foreløpig vet vi ikke stort mer enn at det har skjedd et ganske stort ras, sa Leif Kåre Levang i brannvesenet i Sør-Rogaland.- Det er snakk om store steinblokker som har falt, sa han.

Men de ble raskt klart at raset ikke hadde rammet folk.

Politiet meldte på Twitter at raset hadde skjedd over fylkesvei 975 ved Ortevatnet i Sirdal. Veien går mellom Svartevatn og Ådneram i Sirdal, og er 17,9 km lang. Det er også mellom Svartevatn og Ådneram at veien er midlertidig stengt, melder Statens vegvesen.