KRISTIANSAND: — Dette er en sak med historisk sus, konstaterte ordfører Arvid Grundekjøn i kommunalutvalget tirsdag.

I fjor fikk arendalittene blankt nei på søknaden om 100.000 kroner til Arendalsuka, som tar mål av seg til å bli landets ledende møteplass for politikk og næringsliv. I år er tonen en helt annen.

- Regionbyggende

— Jeg var med på denne saken i fjor, da vi sa nei. Så kom det ulykksalige med 22. juli, og Arendalsuka ble aldri arrangert. Siden sist har jeg møtt noen fra Almedalsveckan i Sverige. De har kjempeerfaring med dette, og hele Sverige samles. Derfor mener vår gruppe at det vil være klokt å støtte opp om dette, det er et signal om at Kristiansand vil støtte opp om Sørlandet som landsdel, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Ap, det eneste partiet som støttet arendalittene i fjor, fornyet sin støtte i år.

— Dette er regionbyggende. Det er ikke store beløpet, men viser at vi klarer å stå sammen, sa Jan Oddvar Skisland.

Rådmannen innstilte i år positivt i saken, og henviser til at det i kommuneplanen for 2011-2022 står at Kristiansand har et særlig ansvar for at landsdelen skal utvikle seg.

- Takke høflig nei

I fjor var tonen en helt annen:

– Dette er et Arendals-arrangement. Ville det vært naturlig for oss å søke Arendal om støtte i Kristiansand? Jeg synes vi skal takke høflig nei, sa ordfører Per Sigurd Sørensen i kommunalutvalget for ett år siden.

Arrangørene ønsker å ha på plass de fleste viktigste samfunnstopper under arrangementet, som i år finner sted 15. til 17. august.

Den første dagen blir det nasjonal partilederdebatt 13 måneder før stortingsvalget 2013, med innlagt duell mellom de mest aktuelle statsministerkandidatene.

Dagen etter legges det opp til en dag med internasjonale og utenrikspolitiske temaer, mens hovedtemaer siste dagen vil være økonomi og næringsliv. Det blir også kultur- og musikkarrangementer, stands, foredrag og annet mens byen er fylt av politikere og andre samfunnstopper.

Blant initiativtakerne er fylkesmann Øystein Djupedal og eks-redaktør i Agderposten, Stein Gauslaa.