<b>LIVREDDER:</b> Her er traumebordet Tørres Brøvig (t.h.) og firmaet Brøvig holding har gitt til akuttmottaket ved Sørlandet sykehus, her representert ved en glad leder for anestesiavdelingen, overlege Arthur Halvorsen. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Dette vil redde liv. Absolutt, sier en glad leder for anestesiavdelingen, Arthur B. Halvorsen, ved akuttmottaket på Sørlandet sykehus da han onsdag tok i mot traumebordet.

Brøvig har gjennom seks år gått ut og inn av sykehuset i forbindelse med en kronisk sykdom.

— Ville gi noe tilbake

— Jeg har fått fantastisk behandling, og nå ville jeg gi noe igjen, forteller han.

I Fædrelandsvennen hadde han lest at sykehuset har store mangler på medisinsk teknisk utstyr. I oppvåkningsfasen etter en narkose i vinter drømte han at han burde gi noe tilbake, og den første han ser når han våkner, er Halvorsen.

— Han tok bokstavelig talt tak i meg og sa han ville sette i gang en innsamlingsaksjon, sier Halvorsen.

Imidlertid er det planer om en innsamlingsaksjon i regi av Sykehuset i våre hender fra høsten av. Derfor ønsket ikke sykehusledelsen to aksjoner samtidig, og ba om heller å få en konkret gave.

— Jeg spurte Halvorsen hva han trengte, og da han sa traumebord, ble det det, sier Brøvig.

Raskere behandling

Fordelen med bordet er at sykehuspersonellet raskere kan sette i gang behandling, man kan ta røntgenbilder mens pasienten ligger på bordet og slipper å flytte unødig.

— Sommeren innebærer alltid mange ulykker på Sørlandet med alle turistene, så dette kom akkurat i riktig tid, sier Halvorsen.

I gjennomsnitt vil traumebordet bli brukt en gang i døgnet i løpet av ett år. Godt over 300 ikke-planlagte hendelser har sykehuset registrert på 12 måneder. Om sommeren er det oftere enn en gang i døgnet. Både trafikkulykker, andre ulykker, hjertestans og akuttmottak av barn er situasjoner hvor traumebordet kommer med.

Formelt sett er det firmaet til Brøvigs far, Brøvig holding, som er giveren av traumebordet. Men det er ingen tvil om at det er Tørres selv som har vært både initiativtager og pådriver for dette.

- Hvilke betingelser har du knyttet til gaven?

— Ingen, absolutt ingen. Jeg håper bare den blir til nytte for sykehuset og pasientene som kommer inn på akuttmottaket, sier Brøvig.