ARENDAL: Den tiltalte 36-åringen trengte noen minutter på gangen for å samle seg før hun forklarte seg om det som skjedde i tiden før drapet og drapsforsøket på Østerhus i Grimstad 3. oktober i fjor.

Kvinnen brøt sammen da hun skulle starte sin forklaring. Forsvareren, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, tok da sin klient med ut på gangen. Da hun var tilbake, forklarte hun seg.

— Jeg har en del minner fra barndommen som var vanskelig og problemer med min sønn, fortalte drapstiltalte.

— Noen problemer hadde jeg fundert over en viss periode. Andre ting var nye.

Vonde tanker

— Hva var egentlig motivet for det som skjedde? spurte aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen.

— Det var noen dager før drapet problemene tok overhånd. Derfor fikk jeg ikke sove. Det var mange vonde tanker. Jeg snakket litt med min venninne om disse tankene. Jeg ringte også broren min, og tok opp noen av problemene med mor og far noen dager før det som skjedde da jeg besøkte dem hjemme i Grimstad. Jeg ville snakke om noe som skjedde da jeg var liten. Et av de vonde minnene var at mamma bare sto og stirret på meg da jeg hadde det vondt. For eksempel etter at jeg stakk strikkepinner i stikk-kontakten og da jeg spiste giftige bær.

Manglet positiv oppmerksomhet

Aktor: - Hvordan hadde du det i barndommen hjemme hos mor og far?

Huset i bakgrunnen var åsted for drapet i Grimstad 3. oktober i fjor. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg lekte mye ute sammen med min søster, som nå er død. Jeg følte meg ikke trygg hjemme. Jeg fikk for eksempel heller ikke lov til å være sint og lei meg. Positiv oppmerksomhet manglet, forklarte kvinnen.Hun fortalte retten at hun har en voksen sønn som hun har hatt god kontakt med gjennom alle år, men som valgte å bo i kjelleren hos foreldrene.

— Han fikk jo en hel leilighet til disposisjon, og det kunne ikke jeg tilby, sa kvinnen.

Seksuelt misbrukt

Tiltalte fortalte at hun var blitt utsatt for seksuelle overgrep av en mann hun kjente på 21-22 år da hun selv var 14 år gammel. Mannen er dømt for dette, etter at saken ble anmeldt i 2001. Tiltalte bekreftet i retten at hun straks etter pågripelsen hadde fortalt en politimann at hun var blitt seksuelt skjendet mens hun var barn.

Om besøket hjemme hos foreldrene få dager før drapet, sa hun at hun hadde fått svar på noen av spørsmålene.

— Men det var en ganske følelsesløs stemning.

Etter en pause fortsatte kvinnen sin forklaring for retten. Mor hadde da satt seg helt bakerst i salen, slik at det ikke var noen øyekontakt mellom henne og datteren.