KRISTIANSAND/NEW YORK: - Jeg er opprørt på flyktningenes vegne. Dette er altså valgene regjeringen vår tar; de gir skattelette til de som tjener tre millioner kroner i året, mens de kutter humanitær hjelp med 400 millioner kroner og setter tallet på flyktninger fra Syria ned fra 1.000 til 500. Det er trist, sier Kari Henriksen.

Kari Henriksen er nå i New York hvor hun deltar på FNs generalforsamling. Foto: Privat

Stortingsrepresentanten fra Kristiansand er for tiden i New York for å delta på FNs generalforsamling.

Store problemer

Hun sier at enorme problemene i Syria er det store samtaleemnet i det internasjonale miljøet. FNs høykommissær for flyktninger har bedt vestlige land, inkludert Norge, om å være villig til å ta imot flere flyktninger fra Syria.

— 10 millioner mennesker er berørt. Det er en enorm katastrofe. Andre land i resten av verden lurer på hvordan de kan hjelpe. Mange av dem har ikke råd, fordi de selv ligger med brukket rygg. Hvordan kan vi vente at andre hjelper når vi som faktisk har råd ikke vil, sier Henriksen. Hun forteller om en tapt generasjon i det krigsherjede landet, der kvinner og barn voldtas og der det har brutt ut polio-epidemi blant barn.

— I andre land kjemper man med nebb og klør for å hjelpe. I verdens rikeste land trekker vi stigen opp etter oss. Jeg er dypt skuffet, sier Henriksen.

Vil halvere

Konflikten i Syria har så langt drept 100.000 mennesker, ifølge FN. Flere enn 1,8 millioner syrere har flyktet fra landet, mens 6,5 millioner mennesker er internt fordrevet. Nylig oppjusterte FN tall på syrere som trenger hjelp til 9,3 millioner.

Regjeringen vil halvere antallet kvoteflyktninger fra Syria. Det kommer fram i det endrede statsbudsjettet som finansminister Siv Jensen la fram fredag.

Under kapitlet om Utlendingsdirektoratet står det under post 75: «I Gul bok 2014 er det lagt til grunn en tilleggskvote på 1.000 til overføringsflyktninger fra Syria. Regjeringen foreslår å redusere denne til 500 plasser.» Regjeringen slår fast at det fortsatt vil være rom for å prioritere 1.000 flyktninger fra Syria innenfor det totale antallet overføringsflyktninger i 2014. Men da må det skje en reduksjon i reiseutgifter for overføringsflyktninger.

— FN håper at Norge skal gå foran, hvis ikke er det vanskeligere å få fattigere land til å hjelpe, sier Henriksen.