LILLESAND: Det er nå mer enn tre år siden E 18 ved Glamsland i Lillesand raste ut. Utglidningen skjedde 18.april 2009, da CJV skulle anlegge gang og sykkelvei forbi Sangereidtjenna.

Prosjekteringen for gjenoppbygging av veien er i gang, men det er fremdeles ikke avklart hvem som skal betale for arbeidet. Statens vegvesen har anslått at reetablering og opprydning ved rasstedet koster mellom 10 og 15 millioner kroner. Det er riktignok stor usikkerhet knyttet til denne beregningen, avhengig av hvilken trasé som må velges til den permanente veien.

2. mars i år sendte Statens vegvesen et krav til underentreprenør CJV Grimstad-Kristiansand, hvor de krever at entreprenøren dekker kostnader knyttet til midlertidig omkjøringsvei og gjenoppbygging av permanent vei forbi rasstedet.

Avviste kravet

11. april svarte forsikringsselskapet Gjensidige at de avviser alle punkter i kravet.— Ved den store utglidningen som fant sted i 2009 ble det konstatert at asfaltdelen av vegbanen var hele én meter tykk. Dette innebærer at det var asfalttykkelsen som var bæregrunnlaget for veien og ikke selve grunnen. Agder OPS/CJV opprettholder derfor påstanden om at Statens Vegvesen har holdt tilbake kritisk informasjon om tilstanden på dette området, skriver saksbehandler Marianne Stenstadvold hos Gjensidige i sitt brev til veivesenet.

De fremholder også at det foreligger en rapport om grunnforholdene fra 1957, som ikke ble kommunisert til hovedentreprenør Agder OPS.

Veivesenet har imidlertid hele tiden fastholdt at entreprenøren burde foretatt egne vurderinger av grunnforholdene.

Inn i rettssystemet

Etter at veivesenet mottok avvisningen, klaget de saken inn til forliksrådet i Lillesand.

— Hvis vi ikke hadde foretatt noen rettslige skritt innen tre år etter raset, ville saken blitt foreldet, forteller Cecilie Weisæth Monsbakken ved juridisk seksjon i Vegdirektoratet.

Forliksrådet i Lillesand bekrefter ovenfor Fædrelandsvennen at de fikk inn saken fra veivesenet dagen før foreldelsesfristen gikk ut.

Forliksrådet er den laveste rettsinstansen for sivile saker. Etter loven må alle sivile saker først klages inn til forliksrådet, før de eventuelt kan fortsette i domstolsapparatet. Dersom lekdommerne i forliksrådet anser saken som for komplisert for deres kompetanse, kan de innstille saken.

Da er neste instans tingretten.