ARENDAL: Rundt 40 russebiler tok veien innom Stoa trafikkstasjon i Arendal i kveld.

— 3 biler ble godkjent og fikk oblater. Resten må komme igjen for en gratis etterkontroll, opplyser Hilmar Liane i Statens vegvesen.

Må fikse lys og bremser

Det er stort sett lys og bremser som russen nå må fikse.

— De fleste bilene er kjøpt av noen som brukte dem som russebiler i fjor. Når de da har stått ett år dannes det ofte rust på bremsene. Det er også noen som har noen veldige musikkanlegg. Det er sikkert gøy, men høyttalerne må festes skikkelig, sier Liane.

En vanlig mobiltelefon vil veie 15 kilo ved en bråstopp i 70 kilometer i timen.

— Da kan du tenke deg hvor tung en stor høyttaler blir, sier Liane som siden klokka 16 i dag har vært på Stoa trafikkstasjon for å kontrollere årets russebiler, gi informasjon og dele ut pølser og brus. I tillegg har det vært et rebusløp der vinnerne kan hanke inn 3000, 2000 og 1000 kroner.

Rebusløp med promillebriller

— Brannvesenet demonstrerte hvordan de kan slukke en bilbrann og Røde Kors viste hva man skal gjøre når man er førstemann til et ulykkessted, forteller Liane.

I tillegg var Viking på stedet for å vise gamle bilvrak, Blakstad Yrkesskole demonstrerte blindsona til en lastebil og prosjektet 18+ lot ungdommene prøve promillebriller. Politiet viste hvordan de utfører en promillekontroll.

— Vi i veivesenet hadde med oss en veltepetter hvor ungdommen kan oppleve følelsen av å henge opp ned etter bilbeltet. Vi viste også hva som skjer i en bråstopp i 30 kilometer i timen uten bilbelte, forteller Liane som er godt fornøyd med kvelden.

— Vi vil ikke være noen festbremser, men sørge for at ungdommen får en sikker og gøy russetid, sier Hilmar Liane.

- Russen har blitt bedre

Han mener at russen har blitt flinkere med årene når det gjelder bilsikkerhet.

— De har sikrere biler og passer bedre på sine medelever. Det er gledelig, sier Liane.

Han vil likevel komme med følgende oppfordringer til årets russ.

— Bruk sikkerhetsbelte, sikre ting i bilen godt, og pass på å få nok søvn, sier Hilmar Liane.