KRISTIANSAND: – Det er fantastisk at så mange kom for å få med seg tenningen av julegrana. Jeg har inntrykk av at flere familier har hatt dette som fast tradisjon gjennom flere generasjoner. Jula er en høytid som betyr mye for mange.

Det sier varaordfører Jørgen Kristiansen, som søndag ettermiddag fikk æren av å tenne lysene på den 14 meter høye grana.

I sin tale til de mange frammøtte kom han også inn på at jula er en tøff og vanskelig tid for en del mennesker.

Et lys for andre

– Jeg synes vi skal ta med oss følgende setning inn i førjulstida: "Et lys mister ingenting ved å bli brukt til å tenne et annet", sier Jørgen Kristiansen.

Flere tusen var møtt fram for å få med seg tenningen av julegrana på Torvet. Foto: Kjartan Bjelland

Tradisjonen tro var det Frelsesarmeen som hadde ansvaret for arrangementet i tilknytning til julegrantenningen. Det ble sunget julesanger som "Deilig er jorden", "Du grønne glitrende", "Et barn er født i Betlehem" og "O jul med din glede". Både Frelsesarmeens hornorkester og barnekoret Army Kids deltok.Dessverre var det ikke alle som fikk med seg alt som ble sagt fra scenen. Høyttalerne klarte ikke å få fram tale, sang og musikk til alle som hadde samlet seg på Torvet og i Markens gate.

Julegryta på plass

– Jeg har sett fram til å få ta en tørn ved julegryta. Folk er så hyggelige, og mange ønsker å slå av en prat, sier frelsesarmésoldat Halvor Heggtveit.

En av mange som søndag benyttet anledningen til å putte penger i den sorte gryta, var ni år gamle Thea Marie Aavitsland fra Vennesla.

– Vi kommer til å stå her hver dag fram til jul, og da i all hovedsak i forretningenes åpningstider, sier Halvor Heggtveit.

I fjor kom det inn 2,118 millioner kroner i julegryta på Torvet. I 2011 ble det satt gryterekord, da beløpet var på hele 2,5 millioner kroner.