KRISTIANSAND: — Dette er grov forskjellsbehandling, mener Øistein Hatlebakk, talsmann for " Støttegruppen for voksne med frastjålet barndom".

Lørdag skrev Fædrelandsvennen om den fylkeskommunale oppreisningsordningen som har betalt ut til sammen 14,7 millioner kroner til tidligere barnevernsbarn.

Disse ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt på barnevernsinstitusjoner drevet av Agder-fylkene i perioden 1993 til 2004.

Skjerpet reglene

Ordningen kom på plass etter press fra støttegruppen. Flere personer hadde kontaktet dem fordi de ble avvist i den kommunale oppreisningsordningen. Denne gjaldt kun forhold fram til 1993. Nå kommer det fram at støttegruppa er svært misfornøyd med at fylkene skjerpet inn reglene. Agder-kommunene tok i mot søknader fra personer plassert av barnevernet på en institusjon utenfor Aust— og Vest-Agder, men fylkene sa nei.

— Vi jobbet hardt for denne ordningen, og så blir det så galt som dette, sukker Hatlebakk.

Ville doblet antallet

Det fylkeskommunale oppreisningsutvalget har ennå ikke avsluttet arbeidet sitt, men Fædrelandsvennen får opplyst at det er kommet inn 39 søknader fra tidligere barnevernsbarn.

Hatlebakk anslår at antallet ville blitt doblet hvis ikke sørlendinger på institusjoner andre steder i landet hadde blitt avvist.

— Vi kjenner til tre søsken som ble plassert utenfor hjemmet, to av dem i Vest-Agder og den tredje i Oslo. Sistemann ble nektet å søke oppreisning, selv om det var samme barnevernet som plasserte alle tre. Det er svært urettferdig, sier Hatlebakk.

Han er overbevist om at fylkespolitikerne ville spare penger ved å innskrenke den nye ordningen. De har så langt betalt oppreisning til rundt 20 tidligere barnevernsbarn.

Bør få fri rettshjelp

Ifølge Øistein Hatlebakk i støttegruppa har få fylker opprettet oppreisningsordninger. Han frykter at de fleste kun kommer til å åpne for søknader fra egne innbyggere.

— Da blir barnevernsbarna fra Sørlandet fullstendig utestengt fra å søke om erstatning, sier han oppgitt.

Derfor mener han Agder-fylkene bør støtte dem som ble utestengt fra oppreisningsordningen slik at de kan forfølge sine egne saker i rettsvesenet.

— Fylkene bør betale fri rettshjelp til alle barnevernsbarn som føler seg tråkket på, uansett om de var plassert i Oslo, Asker eller andre steder, sier Øistein Hatlebakk.

Høyres to fylkesordførere splittet

Fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund (H), var ukjent med gruppa som ble utestengt fra oppreisningsordningen til Agder-fylkene.

— Men jeg ser virkelig at dette blir feil, sier Sverdrup Lund som nå vil forsøke å finne løsninger for de avviste barnevernsbarna.

— Jeg synes at en hver offentlig institusjon har et etisk ansvar. Det har vi tatt. Er det barn som har opplevd overgrep på andre offentlige institusjoner, må Aust- og Vest-Agder stå sammen om å hjelpe deres sak også, sier fylkesordføreren.

Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H) stiller seg derimot bak det fylkespolitikerne bestemte for halvannet år siden. Han sier valget sto mellom å ta ansvar for alle på institusjoner i Vest-Agder, uansett bostedstilhørighet. Eller å ta ansvar for alle fra Vest-Agder som var plassert landet over.

— Vi konsentrerer oss om våre egne institusjoner. Andre fylkeskommuner får ta ansvar for ungdom plassert i deres institusjoner.

— Ble dette gjort for å spare penger?

— Nei, men et sted måtte grensen gå. Vi kunne ikke både ta ansvar for dem fra andre steder på institusjoner i Vest-Agder og ta ansvar for alle vestegder som var plassert i resten av landet, sier Damman.