SKIFTER: På plass på jobb, skifter Astrid Gauslå til sine spesialtilpassede jobbsko. Det samme gjør 41 andre ansatte på Hægelandsheimen. Sykefraværet raser. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
FOTEN ER ROTEN: Spesialskoene på Hægelandsheimen hjelper på helsa. Men prosjektet har også gjort noe med fellesskapet og trivselen blant de ansatte. Foto: odd ingeOdd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — Nå er det sikkert flere grunner til at fraværet går ned, men bedre skotøy er virkelig en viktig grunn. Mange ansatte opplever mindre slitasje og smerter, sier enhetsleder Anita B. Åsan på Hægelandsheimen.

I 2010 var fraværet 11 prosent på heimen, i 2011 var det 11,9 prosent. I november satte de i gang "Foten er roten", og nå i vår er sykefraværet nede i 6,3 prosent.

Harde gulv

— Medarbeidere i eldreomsorgen går ekstremt mye på harde gulv. Vi har stort fokus på løfteteknikker og mange andre forhold. Men det har vært lite oppmerksomhet rundt riktig skotøy, selv om vi som helsefaglig utdannede vet hvor viktig sko er for å forebygge skjelett- og muskelplager, sier Åsan.

Det var hun som sammen med kollega og hovedverneombud i Vennesla kommune, Astrid Gauslå, dro i gang det temmelig unike skoprosjektet i fjor høst. De inngikk en avtale med firmaet Basisfot og med bedriftshelsetjenesten Hjelp 24. Nav er også med.

Følges i to år

De ansatte må betale 500 kroner i egenandel for ett par spesialsko. 41 ansatte er blitt med på prosjektet. Alle disse har fått scannet føttene og deretter spesialtilpassede sko. Hvert halvår i to år fremover skal de svare på en spørreundersøkelse om hvordan de føler seg, og om de for eksempel har smerter i nakke, rygg, skuldre, armer, ben eller kjenner hodesmerter.

— Denne kartleggingen er det unike. Vi skal snart i gang med spørrerunde to. Men allerede nå kan vi si at skoene hjelper mye for mange. Noen merker lite forskjell, andre kjenner seg betydelig bedre. Noen blir dårligere i bena, men det kan skyldes at de har gått galt lenge og at muskler må trenes, sier Åsan, som også opplever at prosjektet er viktig for trivselen og fellesskapet på arbeidsplassen.- Selv har jeg kjøpt spesialsko privat også, for jeg opplevde faktisk at jeg ble dårligere hjemme enn på jobb i hofter og knær, sier Astrid Gauslå.

Friskere

Anne Kari Hægeland kommer trippende på sine spesial-sandaler. Hun har slitt med mye vondt i føtter og knær.

— Jeg er blitt mye bedre og friskere. Uten tvil skoenes fortjeneste. Jeg er sikker på at jeg måtte hatt noen sykemeldinger uten skoene, forteller hun.

De unge ansatte er en utfordring. Åsan og Gauslå mener "Foten er roten" er spesielt viktig for dem.

— Vi som har jobbet en stund, merker slitasjen og begynner å tenke. De unge merker ikke noe, og derfor bryr de seg ikke om skotøyet. Vårt prosjekt hjelper dem å forebygge. Godt skotøy i ung alder, kan forebygge skjelettskader om 20, 30 år, forteller kvinnene.

Mens det i de mannsdominerte yrkene er både regler om vernesko og gratis sko til ansatte, er helseriktige sko og arbeidsgivers ansvar for dette nesten et ikke-tema i kvinneyrkene.

Åsan og Gauslå mener skotøy-ordning må inn i tariffavtalene med arbeidsgiver. De er overbevist om at tiltaket vil lønne seg.

— Ved å sko sine ansatte godt, kan norske kommuner, ja alle bedrifter, forebygge mye sykefravær og sikre god rekruttering, sier de.